Vervolgd maar niet vergeten 

In 2015 startte Open Doors met de campagne Hoop voor het Midden-Oosten. Om zo de kerk hoop en moed te geven en in de regio present te zijn. 

In de achterliggende jaren vertrokken veel christenen uit Syrië en Irak vanwege  oorlog en geweld.  

Niet bekend 

In 2016 wisten veel mensen niet dat er een levendige, christelijke gemeenschap bestond in deze regio. Er werd gedacht dat in het Midden-Oosten enkel moslims wonen. Echter, door de eeuwen heen heeft de kerk daar een rol van betekenis gespeeld. Die rol is nog lang niet uitgespeeld. 

Licht en zout 

Door de campagne werd beoogd de kerk hoop en moed te geven om te blijven, ondanks dat velen naar elders vertrokken. 

Daarom werd gestart met ondersteuning van kerken en het opzetten van tientallen centra van hoop.  Zo schijnt er licht op veel donkere plekken.  

Klein maar moedig 

De kerk werd in deze regio veel kleiner, maar is vol goede moed. Ze wil er zijn om de liefde van God door te geven in wat gebleven is. Dat doen ze onder meer door het uitdelen van noodhulp en voedselpakketten.  

Persoonsgerichte hulp 

Iktimal en haar gezin werden geholpen aan een klein huis om de draad van het leven weer op te pakken. Huisraad, voedsel en kleren, maar ook schrijfgerei voor de kinderen. 

Jina kreeg de kans een opleiding te volgen zodat ze in haar eigen onderhoud kan voorzien en voor haar zoontje kan zorgen.  

Njoud kreeg een microkrediet waarmee ze een winkel begon. Aangemoedigd vanuit een centrum van hoop durfde ze het aan. 

Silva uit Irak woont in de vlakte van Ninevé. Ze werkt op een radiostation dat christelijke programma’s uitzendt. Via die programma’s worden christenen bemoedigd te leven in een door geweld verscheurd land. Tegelijk is de inzet van media een stimulans voor kerkelijke activiteiten. Aantrekkelijk voor een groot publiek. Zo kan de kerk laten zien waar en hoe hoop en liefde beschikbaar zijn. 

Vian raakte getraumatiseerd door het heftige geweld in haar land Irak. Traumacounseling is er niet gebruikelijk. Open Doors bood die mogelijkheid wel. Vian volgde zelf de opleiding en ziet hoe de behoefte groeit om weer in vrede te kunnen samenleven. Niet makkelijk maar mogelijk als God erbij betrokken wordt. 

Ferial raakte door de oorlog alles kwijt. De kerk helpt haar geestelijk en financieel. Door ondersteuning herstelde ze van achterliggende moeiten en heeft ze inmiddels een baan als onderwijzeres. Het onderwijs wordt mogelijk gemaakt vanuit een centrum van hoop, zodat ook kinderen de toekomst tegemoet kunnen. 

Uw gebed en giften zijn van grote waarde voor de kerk in het Midden-Oosten om kwetsbaren in die samenleving te helpen. In de afgelopen zeven jaren is dit werk onverminderd doorgegaan, maar nog steeds nodig. 

  • met 35 euro helpt u een gezin met een voedselpakket voor ongeveer een maand; 
  • met 50 euro helpt u een gezin aan warme kleding, met de winter voor de deur; 
  • met 65 euro geeft u een vakopleiding waardoor iemand snel zelf aan de slag kan; 
  • daarnaast stijgen voedselprijzen wereldwijd enorm, ook de centra van hoop merken dat bij het uitdelen van voedselpakketten. 

Voor meer info leest u het recente Open Doors-magazine. De avondmaalscollecte op 6 november as. is door de werkgroep bestemd voor wat in het Midden-Oosten nodig is. 

De O.D.-werkgroep te Beekbergen 

Geef een reactie