Selfie

Lezen: psalm 139 : 1b Here, U doorgrondt en kent mij

In onze tijd worden veel selfies gemaakt: mensen zetten zichzelf op de foto met hun smart Phone. Het kan gevaarlijk zijn; er zijn inmiddels dramatische verhalen bekend. In een vorige editie van de Tour de France waren er mensen die een selfie wilden maken terwijl het peloton kwam aanstormen. Soms gingen ze op het nippertje van de weg af, de coureurs grote schrik aanjagend.

Een selfie confronteert je met jezelf: je ziet die kale plek waar ooit dertigduizend haren groeiden, die rimpels die er twintig jaar geleden nog niet waren, dat litteken dat er ooit kwam bij een ongelukje.

Er zullen best smart Phones komen die een rood lampje produceren wanneer je in zo’n gevaarlijke situatie een SELFIE aan het maken ben. Maar wist u: zo’n SMARTPHONE bestaat al lang. De Bijbel is zo’n smart Phone. PHONE betekent stem. In de Bijbel horen we de stem van God. En smart betekent “slim”, “wijs”. Die stem is wijs. Het is slim om naar die wijze stem te horen.

Die stem zelf of die stem, vertolkt in preken en meditaties, of in praktijk gebracht in bewust christelijk gedrag, die stem waarschuwt je voor aanstormend gevaar, voor de invloeden die op je leven komen aanstormen terwijl jij maar op jezelf aan het concentreren bent. Die stem van de Bijbel laat als het ware een rood lampje branden als er gevaar dreigt. Die smart Phone, die wijze stem doet nog meer: die laat de schrammen en krassen van je leven zien en maakt je bescheiden over jezelf.

Die smart Phone, die wijze stem, doet nog meer: die geeft je een kijkje op jezelf; die laat je jezelf zien als een mens dat bemind wordt door God. Vandaar dat ik met deze overdenking aandacht vraag voor psalm 139, die grandioze psalm die ons een schitterende selfie voorhoudt, de psalm die ons vertelt: ik kende je al toen je nog maar een handvol cellen in de baarmoeder was. Kennen, dat is in de Bijbel een heel ander woord dan in onze taal. Bij ons is het een intellectueel woord geworden. In de Bijbel betekent het liefhebben. Het oude woord bekennen herinnert daar nog aan.

Ik ken jou, zegt de smart Phone, de slimme, wijze stem; als je met behulp van die smart Phone een SELFIE maakt, een zelfbeeld produceert. Houd dat maar vast als je naar die SELFIE kijkt: er is Iemand die je kent, er is Iemand die je bemint, ondanks je rimpels, ondanks je schrammen, ondanks je verouderende huid, ondanks de kale plekken, ondanks …….. wat dan ook maar.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s