OPEN DOORS – Gevlucht maar niet vergeten –

Zoals een vader liefdevol zijn armen slaat om zijn kind, omringt ons met erbarmen. Wij zijn van Hem! (ps.103)

Bekende klanken

Ieder van ons kan zich ongetwijfeld momenten herinneren waarop hij deze woorden uit volle borst meezong tijdens een kerkdienst.

Weet je dat er mensen op de wereld leven die geen enkel aanknopingspunt hebben  met deze woorden? Farhad uit Afghanistan bijvoorbeeld. Hij vluchtte naar een Scandinavisch land en vroeg er asiel. Door alles wat hij meemaakte raakte hij in verwarring en werd zwaar depressief.

Een gezant

In die tijd kreeg een daar verblijvende, jonge man uit Nederland het op zijn hart binnen te lopen in een asielzoekerscentrum. Hij voelde zich aangezet er iemand aan te spreken. Het was Farhad met wie hij in contact kwam en al gauw kwam de nood van de Afghaan in het gesprek naar boven. De Nederlander vertelde de Afghaan over een God die zich wil ontfermen als een Vader en over een Zoon die liefdevol op zoek is naar mensenkinderen die verdwaald zijn in het leven. Het hart van de Afghaan opende zich voor deze boodschap. Het maakte hem blij. Na een paar dagen van gebed wilde hij graag bevestigd worden in dit nieuwe geloof. Hij liet zich dopen en geloofde dat hij zou groeien in dit nieuwe geloof.

In detentie

Zijn asielverzoek werd afgewezen. Dat betekende ‘in detentie’ geplaatst worden. Teruggaan naar Afghanistan zou ernstige gevaren met zich meebrengen. Daar zou hij als christen geen moment veiligheid kennen. Doodsbang voor de toekomst trof een pastor  Farhad in detentie aan. Hij regelde contact met een betrokken begeleidster die naast de vluchteling kon staan.

Een briefje

Tijdens een gesprek las die vrouw een psalm van nabijheid en hoop. Ze vertelde de bekeerde moslim  dat hij zich mocht vast-  houden aan deze woorden. Dat was nieuw. Farhad liet haar een briefje zien met contact-gegevens van de Nederlander die hem over Jezus verteld had.

Samen

De vrouw bezoekt hem trouw. Ze nam ook contact op met de Nederlander die zich naar het azc had laten sturen. Via hem kwam dit verhaal bij mij terecht.

Gods netwerk

Het wordt spannend of de uitzetting van Farhad doorgaat. De advocaat overweegt heropening van de  rechtszaak. De mensen die dit verhaal kennen, bidden voor een goede uitkomst. Farhad ervaart deze betrokkenheid  als een wonder. Een God die mensen op het spoor zet naar een medemens in nood? Dat moet een levende warmhartige God zijn, ontdekte hij.

Doe jij mee?

In juli vroeg ik in het kerkblad om mee te doen aan een zomer van gebed. Ik hoop dat het bovenstaande duidelijk maakt dat het je laten inschakelen in het netwerk van Jezus een verschil kan maken door daarin volger van Hem te  willen zijn. Hij roept daartoe op. Door gebed en geloof wijst Hij je op anderen die Hij nog mist.

Uit betrokkenheid bij vervolgde christenen, schrijf ik deze tekst.  Daarbij gebruik ik geen herleidbare gegevens; te gevaarlijk voor hen om wie het gaat. Er is ook een schuilnaam gebruikt. Als kinderen van één Vader horen wij bij het netwerk van Jezus Christus… Zijn Kerk. Hij zelf heeft de leiding. Hij zelf  zorgt er ook  voor dat nieuwe gelovigen worden toegevoegd.

Dan nog dit

Binnen Europa komen met regelmaat migranten tot geloof in Jezus. Het is bemoedigend om hun verhaal te horen. Het is belangrijk om voor deze nieuw- ingekomenen te bidden.

Op 23 september as. spreekt broeder Rasak Avakthi in het Hoogepad. Uitgenodigd door de Conf.Kring Apeldoorn. Hij kwam hier vanuit het Midden Oosten. Hij is een medebroeder en bemoedigt met een aansprekende boodschap uit het evangelie.

In Christus met elkaar verbonden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s