Vervolgd, maar verbonden in hoop I

God wil hoop, herstel en leven brengen in deze wereld. Daarvoor wil Hij de middelen inschakelen die wij hebben. 

(Dorina Nauta) 

Eens was de stad Maiduguri in het hoge noorden van Nigeria ‘het Huis van Vrede’. Die vrede heeft sinds 2009 plaats gemaakt voor angst. Deze stad is nu de bakermat van terreurbeweging Boko Haram. 

Radicaalislamitisch geweld heeft in Nigeria veel slachtoffers gemaakt. Veel Nigerianen kregen in de afgelopen tien jaar te maken met geweld, ontvoering of moord in hun familie. We schreven er eerder over.  

De veerkracht van vervolgde christenen is bijzonder te noemen. Zij die met geweld te maken kregen raakten uit het lood geslagen bij de puinhopen waarmee ze werden geconfronteerd. Echtgenoten werden gedood, vrouwen bleven met grote gezinnen en in onzekerheid achter in leeggeroofde en verbrande dorpen. Deborah, MaryamAminaRykia en anderen kregen hiermee te maken. Jonge vrouwen als Ester, Adamu en anderen werden gegijzeld. Sommigen werden moeder van een ‘Boko-kind’, kwamen soms vrij, liepen ook forse trauma’s op. Anderen zoals Leah bleven in gijzeling 

Maar…… 

Veel keus hebben vervolgde christenen in de Sahelregio niet. Ze moeten verder in het leven. Het valt niet mee vol te houden als angst je altijd omringt en hoop niet voorhanden is. Regeringen blijken onmachtig tegen deze terreur. Het is van groot belang dat wij de slachtoffers steunen met onze financiën en gebeden. 

Om in Jezus’ naam een tegenmacht te vormen voor de ‘onmenselijke’ terreur die heerst. 

In toenemende mate zijn islamitische terroristen actief in de Sahelregio. Ontwikkelingen laten zien dat het netwerk van IS nu in deze kwetsbare regio wordt uitgerold. Nigeria werd het zwaarst getroffen met meer dan 3500 dodelijke slachtoffers in 2020. Maar ook Congo, Kameroen, Burkina Faso, Mali en Niger en zelfs Mozambique worden door deze terreur getroffen. 

Open Doors wil de kerk in deze gebieden helpen staande te blijven. Christelijke gemeenschappen zijn heel belangrijk om de sociale samenhang van de bevolking te behouden. De kerk aldaar voelt zich geroepen ‘zout en licht’ te zijn in hun samenleving. Daarbij is de ondersteuning met doelgerichte programma’s cruciaal. 

Gemeenschappen in deze regio kunnen worden geholpen met programma’s die vitaliteit ondersteunen en helpen standhouden. De humanitaire situatie  is ellendig, er wordt gesnakt naar rust en herstel. Het is daarbij belangrijk dat christelijke organisaties een vooraanstaande rol spelen om de weerbaarheid te versterken. Om hoop en moed niet te verliezen

Via Open Doors kunnen we meehelpen ondersteunende programma’s te realiseren. In het volgende kerkblad werken we uit hoe jij/u kunt bijdragen via een geplande collecte. Fijn als u meedoet. 

Namens vervolgde broers en zussen die zelf geen stem hebben,  Janny Hekman 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s