40DAGENTIJD 2021- thema: ‘IK BEN ER VOOR JOU!’

Over een aantal weken is het zover, dan begint de 40dagentijd. Het thema is geïnspireerd op de zeven werken van barmhartigheid. Er zijn zóveel mensen die wachten op een beetje barmhartigheid, op een daad van goedheid. Jezus laat ons zien wat barmhartigheid is: de hongerigen eten geven, de dorstigen drinken geven, de naakten kleden, de vreemdelingen onderdak bieden, de zieken verzorgen, de gevangenen bezoeken en de doden begraven.

Als ZWO-werkgroep zullen we dit jaar in onze kerk anders dan andere jaren aandacht besteden aan deze 40dagentijd.

40dagentijd-kalender

De 40dagentijd-kalender leidt u van Aswoensdag tot en met Pasen dag voor dag door de 40dagentijd heen. Een dagelijkse bijbeltekst en quote, recept, verhaal of gedicht brengen u steeds een stapje dichter bij Pasen, het ‘Ik ben er voor jou!’-feest. Deze kalenders zijn te koop voor €1,– per stuk. Mocht u belangstelling hebben dan kunt u met een van ons contact opnemen.

Kerk in Actie – voor elke week een project in deze 40dagentijd

Zondag 21 februari – 1e project → Moldavië: De zieken bezoeken

Zondag 28 februari – 2e project → Nederland: De dorstigen drinken geven

Zondag 7 maart – 3e project → Libanon: De vreemdeling onderdak bieden

Zondag 14 maart – 4e project → Nederland: De naakten kleden

Zondag 21 maart – 5e project → Indonesië: De hongerigen eten geven

Zondag 28 maart – 6e project → Nederland: De doden begraven

Zondag 4 april (Pasen) – 7e project → Zuid-Afrika: Ik ben er voor jou

In de volgende Kerkklanken zullen wij een korte toelichting geven op een aantal projecten, maar wij bevelen de collectes voor deze projecten alvast van harte bij u aan.

Ter afsluiting (uit het 40dagentijdmagazine)

Meer over de zeven werken van barmhartigheid:

‘Want ik had honger en jullie gaven mij te eten, ik had dorst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen mij op, ik was naakt en jullie kleedden mij. Ik was ziek en jullie bezochten mij. Ik zat gevangen en jullie kwamen naar mij toe.’ (Mattheüs 25: 35,36)

Ze zijn misschien wat in het vergeethoekje terechtgekomen, maar wie een willekeurig museum met schilderkunst door de eeuwen heen inloopt, komt ze geheid tegen: een afbeelding van de zeven werken van barmhartigheid. Door de eeuwen heen zijn zij een bron van inspiratie geweest voor veel schilders, die daarmee tegelijk een belangrijke vraag en opdracht op het doek brachten: hoe geven we invulling aan de opdracht van de Heer om je broeder en zuster lief te hebben? Je zou kunnen zeggen, daar begint het mee, met lief te hebben. Of zoals Johannes het zegt: ‘Wie God liefheeft, moet ook de ander liefhebben’. Om dat concreet te maken heeft de kerk door de eeuwen heen gekeken naar de zeven werken van barmhartigheid, als een richtlijn om dat liefhebben concreet te maken. De tekst waar deze werken van afgeleid zijn komt uit Mattheüs 25, waar Jezus tegen zijn leerlingen zegt dat wie dit voor iemand heeft gedaan naar wie verder niemand omkijkt, dat voor Hem heeft gedaan. Daarmee geeft Jezus treffend weer voor wie deze werken bedoeld zijn. Niet voor de geslaagde en gearriveerde burger die zijn weg in het leven zelf wel vindt. Maar wel voor diegenen die er zonder hulp van een ander niet komt. De gevangene, de dorstige, de hongerige. Wie naar hen omkijkt, heeft begrepen waar het God werkelijk om te doen is.

Voor meer informatie over de 40dagentijd kunt u ook terecht op www.kerkinactie.nl

Met vriendelijke groeten,

Werkgroep ZWO

Ans, Zwanette, Femmy, Gerda en Anthoinette

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s