Ontvoerd maar niet vergeten

De Heer verliest de rechtvaardigen niet uit het oog en luistert naar hun gebeden maar Hij keert zich tegen wie kwaad doen       (1Petrus 3: 12  NBV) 

Voor me op tafel liggen foto’s van jonge vrouwen.  Ik ken hun namen; Iljanada, Leah en Esther.  

Ze komen uit Nigeria en maakten traumatische omstandigheden mee.  

Deze dochters van God kregen te maken met het vuur van vervolging.  

Iljanada’s verhaal werd door haar verteld in een EO-tv-uitzending op zaterdag 14 febr. jl. Ze ziet er vitaal uit en de prachtige peuter op haar schoot zo mogelijk nog levendiger. Iljanada werd ontvoerd door Boko-Haram-strijders. Ze deed in die periode de afgrijselijkste ervaringen op en raakte zwanger door verkrachting. Het lukte met haar zoontje en zwanger van haar tweede kind, weg te vluchten van de strijders. Zo kwam ze in haar eigen dorp aan waar het leven weer moest worden opgepakt. Door wat gebeurd was, lukte dat niet. Iljanada had een afkeer van  zichzelf en haar baby. Dat nam haar levenskracht weg. Traumazorg via veldwerkers van Open Doors hielp haar met Gods hulp de draad van haar leven weer op te pakken en te worden genezen van wrok, angst en verbittering.  

Een nieuwe start was ook nodig voor de jonge moeder Esther. We schreven eerder over haar. Ook zij werd ontvoerd maar zag kans uit het terroristenkamp weg te vluchten. Samen met haar dochtertje Rebecca kwam ze aan in haar dorp van herkomst.  

Afwijzing en haat viel haar en haar Boko- baby ten deel. Niemand hielp haar een nieuwe start te maken. Zelfs haar familie hield zich afzijdig. Ze leed ernstig onder het wantrouwen om zich heen. Ook Esther kon gebruik maken van aangeboden traumazorg. Ze ontdekte dat God van haar en haar baby houdt en dat ze haar leven mag vervolgen, gesteund door zijn liefde en nabijheid. Esther begon een studie om in haar eigen onderhoud te kunnen voorzien. Van dochtertje Rebecca  

houdt ze met alles wat in haar is. 

De 14-jarige Leah Sharibu werd in 2018 met 109 medeleerlingen van haar meisjesschool ontvoerd. Ze werden gedwongen zich te bekeren tot de islam. Wie dat deed werd vrij gelaten. Leah weigerde en werd als enige gevangen gehouden. Ze gaf meermaals niet op. Haar ouders zijn ten einde raad. Er is veel voor dit gezin gebeden maar Leah kwam nog niet thuis. 

Niemand weet precies waar ze is.  

Een punt van gebed in de komende weken voor hen die bidden voor vrouwen in de vervolgde kerk. 

Soms denk je; heeft bidden zin? 

Wie met ogen van geloof kijkt, ziet dat er af en toe lichtstralen door situaties van dikke duisternis heen breken: in het boek ‘bringbackourgirls’ staan verhalen opgetekend van meisjes die terugkwamen na hun ontvoering uit Chibok. De 24-jarige Naomi zat 1118 dagen gevangen en maakte gruwelen en geweld mee. Zij wilde haar eigenheid niet verliezen en durfde een schriftje voor koranstudie te gebruiken als dagboek. Ze bond het op haar bovenbeen waar niemand het vond. Ze ontwikkelde zich tot een soort moeder voor de jongere meisjes en startte een rebellie onder de meisjes door het zingen van hymnes. Het verheffen van je stem als vrouw door te zingen is ‘onrein’. Naomi vond zelfs de moed om extra voedsel te smokkelen naar meisjes die werden uitgehongerd door weigering de islam te accepteren. Alleen een huwelijk met een strijder kon hen eten bezorgen. Naomi ontfermde zich. 

We mogen geloven dat onze gebeden geloofskracht uitwerken die wordt toegevoegd op plaatsen waar dat nodig is. 

En daarom blijven we bidden……. 

Fijn als je meedoet onderweg naar Pasen. 

Ontvoering brengt veel trauma’s teweeg. De traumazorg die Open Doors aanbiedt helpt jonge mensen de draad van het leven weer op te pakken en het leven te leven. Bevrijd van gebondenheid aan angst, wrok en bitterheid. Meer info vind je in het laatst ontvangen magazine. 

Geven voor traumazorg? Mogelijk via  

NL08 INGB 0000 007733 o.v.v. betalings-kenmerk   702103317853 

Namens de werkgroep, Janny Hekman 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s