Meditatie bij Kerst; vier woorden die beginnen met KR 

1. Kribbe

Het Kind in de kribbe. We zijn eraan gewend geraakt. Allerlei kerstliederen zetten ons op dit spoor. Denk maar aan lied 138: O Kind ons geboren, liggend in de kribbe. En lied 141: Ik kniel aan uwe kribbe neer, o Jesu, Gij mijn leven. En ik noem nog één voorbeeld:  

lied 147 : 2.  

Hij daalt uit ’s Vaders schoot terneer 
op aard om kind te zijn, 
een kindje arm en naakt en teer 
al in een kribje klein 
al in een kribje klein. 

De Zoon van God is niet neergedaald in een aards sprookjestafereel maar Hij is neergedaald in de keiharde mensenwerkelijkheid. 

2. Kruis

Vanaf het prille begin van zijn leven is er al de gerichtheid op het kruis. Vanaf het begin zien wij dat zijn leven erop gericht is om te lijden. Toen hij nog in de baarmoeder was, was er al geen plaats voor hem in de herberg. Er was wel plaats maar de herbergier wilde geen plaats maken vanwege al dat gedoe rondom een geboorte. Dat kon nu even niet met al die drukte in zijn herberg. Al in zijn eerste levensjaren is er al de noodzaak om te vluchten naar Egypte als de wrede koning Herodes een moord op kinderen in Bethlehem beraamt. En als het Kind op de achtste dag besneden wordt, heeft dat ook alles te maken met het bloed dat vloeien moet aan het kruis van Golgotha. Kribbe en Kruis. De eerste letters zijn gelijk maar wat liggen inhoudelijk die begrippen dicht bijeen. 

3. Kroon 

Maar ik mag nog een derde woord introduceren, dat met KR begint. Dat is het woord “KROON”. Juist langs de weg van deze drie KR’s, kribbe, kruis en kroon is Hij diegene geworden aan wie wij ons leven mogen toevertrouwen. 

4. Kracht

Ten vierde nog één keer KR. Met de drie woorden die we tot nu toe besproken hebben, is eigenlijk het evangelie samengevat. Het evangelie dat Paulus noemt: een kracht tot behoud, een kracht tot behoud, een kracht om het vol te houden, als het moeilijk is. 

Ds. J. R. Lammers 

VOOR U GELEZEN: 

*Onze kerstbomen hebben te weinig van een brandend braambos en helemaal niets van een lopend vuur. 

*Die geen tijd hebben zijn degenen die geen eeuwigheid hebben 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s