Energiekosten en gevolgen voor kerk en Hoogepad

Zo rond het eind van dit jaar loopt het energiecontract van de kerk en het Hoogepad af. Zoals ook voor veel particulieren geldt, gaat ons nieuwe energiecontract een heel ander financieel plaatje laten zien. 

Om het concreet te maken: op dit moment verstoken we in kerk en Hoogepad voor € 0,77 per kubieke meter. De verwachting is dat die prijs met het nieuwe contract (in het gunstigste geval) rond de € 2,00 zal liggen. 

Dit betekent dat de energiekosten zullen stijgen van € 20.000 naar ruim € 50.000, een stijging met zo’n 250%. 

Het is om die reden dat de kerkrentmeesters (voorlopige) maatregelen gaan nemen om de kosten zoveel mogelijk binnen de perken te houden. 

 
Eén van die maatregelen is het verhogen van de huurprijs voor rouw- en trouwdiensten. Een andere maatregel – en die heeft voor reguliere bezoekers van de diensten meer impact – is dat de kerk niet zal worden bijverwarmd. 
In verband met het orgel moet de kerk een minimumtemperatuur hebben van rond de 16 graden. Daar zal het vooralsnog bij blijven. Dat betekent dat bezoekers van de kerk wordt aangeraden om warmere kleding aan te doen bij het bezoek aan de kerk en de jas wellicht ook aan te houden. 

Ondanks deze maatregelen zullen de energiekosten zeker stijgen, maar verwachten we die wel enigszins binnen de perken te houden.  

U zult begrijpen dat de kerkrentmeesters deze maatregelen met pijn in het hart nemen. De drastische prijsverhoging maakt echter dat we tot deze drastische maatregel(en) hebben moeten besluiten. 

De gevolgen voor het gebruik en de verhuur van het Hoogepad zijn op dit moment nog niet doorgevoerd. Te verwachten is echter dat ook daar ingegrepen zal moeten worden om de energiekosten in de hand te houden. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s