Het nieuwe Liedboek

‘Ga met God en Hij zal met je zijn’. Dit ontroerende lied hebben we al een aantal keren gezongen in onze kerkdiensten, bij bevestiging en afscheid van ambtsdragers of aan het einde van de dienst. Het is lied 416 uit het ‘Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk (2013)’, wat we gewoonlijk ‘het Nieuwe Liedboek’ noemen. Lied 425 is ook zo’n mooi slotlied. Ik schrijf het onderaan dit stukje.

Met ingang van heden willen we in onze diensten – naast onze vertrouwde liedbundels (Liedboek voor de Kerken, het ‘rode liedboek’, en Op Toonhoogte) – gebruik gaan maken van psalmen en liederen uit ‘het Nieuwe Liedboek’. De presentatie van de liederen op de beamer maakt dat niet allemaal nieuwe bundels hoeven worden aangeschaft en dat in een dienst gemakkelijk één of twee psalmen of liederen uit deze bundel kunnen worden gekozen. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat het Nieuwe Liedboek in plaats van het oude liedboek of van Op Toonhoogte zal komen. In onze vertrouwde bundels staan immers veel liederen die ons lief zijn en die we in onze diensten niet graag zouden missen. Het Nieuwe Liedboek is geen vervanging van het oude, maar een toevoeging!

Het Nieuwe Liedboek is net als het oude liedboek opgebouwd uit de 150 Psalmen (lied 1-150) met aansluitend veel liederen (151-1016). Nieuw is dat na de Psalmen doorgenummerd wordt (dus het eerste lied heeft nummer 151) en dat van Psalmen en liederen soms meerdere versies zijn opgenomen. Die worden aangeduid met een extra letter na het nummer. Bij Psalm 23 (Ik wil van God als van mijn herder spreken) zijn bijvoorbeeld wel zeven extra versies toegevoegd (23a, 23b, 23c, enzovoort tot 23g). Ook staan tussen de liederen soms gebeden en gedichten. Het Nieuwe Liedboek is een bundeling van liederen uit allerlei verschillende theologische stromingen. Dat is aan één kant mooi. Onze gemeentezang is in de huidige praktijk ook breed. Aan de andere kant zullen er ook liederen in staan, die in onze gemeente nooit gezongen worden, omdat ze qua vorm of inhoud niet goed passen.

De Taakgroep Eredienst en de kerkenraad hebben zorgvuldig erover nagedacht. De vele mooie liederen en de mogelijkheid om met behulp van de beamer gemakkelijk één of enkele liederen uit dit Nieuwe Liedboek in de dienst een plaats te geven, hebben geleid tot de keuze om ook uit dit liedboek te gaan zingen.

Het Nieuwe Liedboek draagt als ondertitel: ‘zingen en bidden in huis en kerk’. Het liedboek wil dus ook helpen bij het bidden of zingen thuis. Daarvoor is het aan te bevelen zo’n liedboek aan te schaffen, ook al is het voor de kerkdienst niet persé nodig (behalve voor kerkradioluisteraars). Bovendien is op www.liedboek.nl allerlei achtergrondinformatie te vinden over het liedboek, de liederen, dichters, componisten en nog veel meer.

Het verlangen van de Taakgroep Eredienst en de kerkenraad is dat ons zingen mag bijdragen aan de opbouw van het geloof van de gemeente en aan de eer van God. Het weer samen zingen van het slotlied aan het einde van de dienst doet ons extra uitkijken naar het moment dat we álle psalmen en liederen weer met elkaar mogen zingen in de kerk. Ik sluit af met het al aangekondigde slotlied, lied 425:

Vervuld van uw zegen gaan wij onze wegen
van hier, uit dit huis waar uw stem wordt gehoord,
in Christus verbonden, tezamen gezonden
op weg in een wereld die wacht op uw woord.
Om daar in genade uw woorden als zaden
te zaaien tot diep in het donkere dal,
door liefde gedreven, om wie met ons leven
uw zegen te brengen die vrucht dragen zal.

AT