Vervolgden niet vergeten 

Durven volharden en trouw blijven leerde ik van hem. 

Aan het woord is ds. Ron van der Spoel. Twintig jaar lang had hij het voorrecht met Anne van der Bijl, de oprichter van Open Doors op te trekken. Anne was radicaal in gehoorzaam zijn. Het is beter om stappen te zetten dan bang te zijn om in beweging te komen en te blijven zitten, leerde Ron ook van deze ‘vóórman’. Als man van de Bijbel en gebed blijft Anne de Vervolgde Kerk dienen. Dat is een kwestie van durven, volharden en trouw blijven. 

Afgelopen tijd leerde ik ook lessen van deze voorman van Open Doors. Hij schreef ze in een boekje om anderen aan te moedigen ‘wakker en waakzaam’ te zijn. Als ambassadeur van en bidder voor vervolgde christenen wil ik een paar zinnen uit dat boekje met je delen: Je kunt pas echt voor iemand bidden als je je met diegene identificeert en je in zijn/haar situatie inleeft.’ Het is van wezenlijk belang je in zo’n situatie in te leven en uit te vinden wat hij/zij moet doorstaan in het leven of de gevangenis. De armoede, het verdriet, het isolement, de ziekte of tegenstand. Pas dán kun je bidden en voorbede doen. Die les leerde Anne zelf al jong. Als we niet leren gericht te bidden voor anderen is er niemand anders die dat doet. Jezus bidt voor ons zodat wij zullen doen wat Hij ons heeft opgedragen (Joh.17:9). Luister daarom naar de hartenkreten en bid voor hen. Raak op de hoogte van hun noden en behoeften. Dat zal het verschil maken voor hun leven en het jouwe. 

Anneke Companjen, echtgenote van voormalig O.D.-directeur Johan, werd begin jaren ’80 diep geraakt toen ze hoorde dat een Vietnamese predikantsvrouw zich van het leven had beroofd toen haar man in de gevangenis zat. Zijn naam was bekend en via gebedskalenders werd voor hem gebeden. Haar verhaal kende niemand, ook niet dat zij achterbleef met twee kinderen. Anneke vroeg zich meteen af; was dit ook gebeurd als wij voor haar hadden gebeden of bemoedigende kaarten hadden gestuurd? Ze zette stappen en nam het initiatief tot een gebedsnetwerk voor vrouwen. Dat netwerk is nu bekend als ‘Women to women’. Meer dan 100 gebedsgroepen in Nederland bidden actief voor vervolgde christinnen wereldwijd. God zette Anneke zo op het spoor contact te leggen met deze vrouwen. 

Ze sprak eens met een voorganger die 22 jaar in de gevangenis zat. Wat had dit met zijn vrouw gedaan? Deze vrouw was bereid erover te vertellen. Annekes’ boek  ‘Vergeten vrouwen’ werd door God gebruikt om christelijke vrouwen te mobiliseren hun zussen te versterken door betrokken gebed en van hen te leren.  

Anneke zegt daarover: ‘Ik heb gezien dat God in het leven van deze vrouwen van punten, komma’s maakte waardoor hoop hun deel werd.’ 

Deze zomer zelf lezen ter inspiratie of te overdenken? 

Anneke Companjen; 

  1. ‘Vergeten Vrouwen, 2. Zingen in de nacht’  

Anne van der Bijl; 

  1. ‘En God bedacht zich.. omdat zijn volk er om vroeg’ 

Bij uitgeverij Gideon kan worden besteld, misschien valt er een tweedehands exemplaar van deze oudere uitgaven te scoren via internet/ boekwinkeltjes.nl 

Namens de werkgroep, Janny Hekman 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s