ter overdenking

We staan op een tweesprong in de geschiedenis. De coronatijd was een heftige tijd. Dat behoeft geen nadere toelichting. En we hopen van harte dat een nieuwe tijd aanbreekt.  

 We vergelijken deze overtocht met de tocht van Jezus over met meer van Gennesareth. Als je dat meer op de kaart bekijkt en in een biologieboek een afbeelding van het menselijk hart bekijkt, dan word je getroffen door de treffende overeenkomst, Zoals in Marcus 4 : 35 – 41 het meer door een enorme storm getroffen werd, zo komen er in het menselijk hart ook van die geweldige stormen voor. Het meer is laag gelegen tussen berghellingen, waardoor onderdruk ontstaat vlak boven de waterspiegel. En die is de oorzaak van felle valwinden. Ooggetuigen hebben mij verteld, hoe ze het lieflijke meer van Gennesareth (of meer van Galilea) opgingen en ineens door zo’n valwind overvallen werden. 

Ook het menselijk hart kan dus overvallen worden door storm: hoe zal het gaan in de tijd die komt? Mensen kennen van die stormen: hoe zal het gaan met mijn gezondheid, mijn relatie, mijn werk? 

En Jezus ligt rustig op de achterplecht te slapen, terwijl het schip al water maakt. Ze wekken hem (een woord, dat aan Pasen doet denken) en met een machtswoord spreekt Hij de wind toe: “Hou je muil”. En dan ontstaat er stilte op het meer (het woord stilte is verwant aan het woord “lachen” en roept de gedachte op aan de lach van de overwinnaar, die zijn tegenstander gevloerd heeft). Er is sprake van een machtsstrijd op aarde tussen God en het kwaad. En in die strijd kan het in ons leven zo enorm stormen. 

 In het gesprek, dat volgt, vraagt Jezus de discipelen naar hun geloof. Waarom vertrouwen ze niet, zoals Hij zelf in vertrouwen kon slapen tijdens de storm. Dit vertrouwen is de antenne, waarmee we contact kunnen maken met de fantastische evangelieboodschap van de overwinning op de machten.  

We letten al op de vorm van het meer van Gennesareth. Het heeft de vorm van een hart, maar ook van een harp. Het meer wordt ook wel genoemd het “meer van Kinnereth”. En “Kinnereth” betekent “harp”. En daarom mogen we over het leven zeggen: ER ZIT MUZIEK IN!!! Er zit muziek in je leven, als je het in verbinding stelt met het evangelie van de kracht van God, die de krachten van het kwaad de baas is. Laat deze kracht het leven van ons allen bepalen 

Ds. J. R. Lammers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s