Vervolgd maar niet vergeten 

‘Ga de weg als kinderen van het licht, het licht brengt goedheid, gerechtigheid en waarheid voort. (Ef.5:8) 

Licht in de donkere nacht 

Het gebeurde in de paasnacht. Christenen van heel vroeger kwamen bij elkaar in de kerk. De kaarsen en olielampen waren al aangestoken. Er werden psalmen gezongen en bijbelverhalen verteld. Niet willekeurig maar verhalen die vertelden dat het donker week voor het licht, de dood voor het leven. Sterke verhalen dus. Van het scheppingsverhaal af tot het allermooiste verhaal over Jezus’ opstanding uit de dood, het verhaal van de Levende. 

Morgenschemering 

Als het lichter werd in de kerk, kwamen nieuwe geloofsleerlingen naar voren. Zij zouden aan het eind van die nacht gaan kiezen tussen duisternis en licht. Daarbij vroeg de bisschop hen eerst: ‘Kijk naar het westen.’ Daar zag men dat de duisternis het had gewonnen van de ondergegane zon. ‘Zullen jullie je vanaf nu afkeren van de duisternis en je toekeren naar het licht?’ Na hun antwoord keken de nieuwe gelovigen naar het oosten waar het licht van de opgaande zon aan sterkte won. Dat moedigde hen aan trouw te beloven aan Jezus, de Opgestane, die zichzelf het Licht der wereld noemde. 

Doop 

Daarna brak voor hen het moment aan om naar het water te lopen om te worden gedoopt ter bevestiging van hun keus. 

Open Doors 

Nog steeds kiezen mensen overal ter wereld voor dat Licht door zich van de duisternis af te keren. Je kunt je voorstellen dat zo’n beslissing niet altijd zonder ingrijpende consequenties blijft. Denk maar eens aan landen als Afghanistan, Somalië of Iran. Veel christenen, zoals boven beschreven, komen na zo’n keus in heftige spanningsvelden terecht. Dat levert pijn, zorgen, verdriet en geloofsstress op. Het werk van Open Doors is op hen gericht en maakte de afgelopen jaren een sterke groei door. 

Deze organisatie wil trouw zijn aan haar roeping; op de bres staan voor christenen die het moeilijk hebben door vervolging. 

Oplopende cijfers 

Ging het in 2012 om 100 miljoen vervolgde christenen, in 2023 gaat het om 360 miljoen vervolgden. Als je dat tot je laat doordringen besef je dat ondersteuning in diverse culturen en situaties liefde en wijsheid vraagt van hen die daar werk van maken.  

Liefde en betrokkenheid 

Mag ik je als ambassadeur van christenen die zelf geen stem kunnen verheffen, vragen of jij tijd, aandacht, betrokkenheid en misschien een gift ter ondersteuning wilt aanbieden aan hen wier leven zich in  dergelijke krachtenvelden afspeelt? Zij kunnen alleen standhouden als wij trouw zijn om met hen verbonden te leven.  

God doet zijn deel, laten wij in Zijn naam ons deel volbrengen. 

1.  Lees info over hun situaties; 

2.  Bid voor hen in die situaties; 

3.  Bid ook om wijsheid voor de werkers; 

4.  Maak wat je wilt afstaan over op  

     NL08 INGB0000 007733 of naar onze       

     Diaconie t.n.v. Open Doors. 

Open Doors-werkgroep te Beekbergen 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s