Vervolgd maar niet vergeten 

wandelen met God 

Pastor Wang Mingdao uit China, vroeg in de jaren ’90 bij onze eerste ontmoeting: ‘Hoe wandelt u met God?’ Ik somde dingen op als bijbelstudie en bidden. Hij legde zijn hand op mijn arm en onderwees: ‘Om met God te wandelen moet u rustig gaan lopen. Ik geef u een voorbeeld: 

zonder bijbel 

‘In de jaren ’80 waren bijbels in mijn land erg schaars. Voor de vele mensen die tot geloof kwamen, waren geen bijbels. Hoe zouden ze in geloof kunnen groeien? Een collega-pastor bedacht een methode van ‘zelfbediening’. In een groep van 100 bekeerlingen koos hij willekeurig 5 mensen. Elk van hen zou wekelijks een groep van 20 leiden. De pastor verzamelde bij de rivier vijf grote gladde stenen. In elke steen kraste hij een bijbelvers. Hij gaf elk een steen en zei: ’Geef de steen elke week aan een ander lid.’ 

leven met een steen 

‘Laat die persoon leven met dit vers op de steen, erover nadenken, erover bidden, die meenemen bij het werk op het land, hem naast de kom rijst leggen bij de maaltijd en onder het kussen bij het slapen, daarbij steeds aan God vragen om door deze woorden te spreken. 

wat de steen vertelt: 

Als jullie de week erop bij elkaar komen moet je luisteren naar wat God verteld heeft over het vers op de steen. Zolang de persoon de steen vasthoudt mag niemand hem onderbreken. Wanneer de steen wordt losgelaten mogen anderen in het gesprek meedoen. Als iedereen een week heeft geleefd met het vers op de steen, ruil de steen dan met een andere groep.’ 

duurzaam geloof 

De pastor ontdekte na verloop van tijd dat het geloof aanwezig was gebleven in het leven van de nieuw-gelovigen. Ze hadden de waarheid in een traag tempo, herhaaldelijk  tot zich genomen en in dat tempo in praktijk kunnen brengen. 

wandelen met God 

We kwamen het bovenstaande voorbeeld tegen in een eerdere uitgave van Open Doors met ontdekkingen uit de Vervolgde Kerk. 

Vervolgde christenen vinden het uiterst belangrijk  de uitnodiging ‘met God te wandelen in zijn tuin’ aan te nemen. Pastor Mingdao benadrukte tijdens het gesprek dat werkelijk samenzijn met God ons hart en leven ten goede komt. 

uit de praktijk 

Pastor Dimitri uit Oezbekistan werd in diezelfde periode veroordeeld tot 4 jaar werkkamp. Zijn bijbel werd afgepakt. Hij ontving geestelijke kracht doordat hij met God wandelde via uit het hoofd geleerde bijbelverzen. 

Bovenstaande ontdekking verbindt ons met vervolgde broers en zussen. 

Namens hen en de O.D.-werkgroep, 

Janny Hekman 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s