MEDITATIE 

(Handelingen 17) 

Areopagus

 Ooit verbleef ik in een bezinningscentrum in Zuid-Frankrijk waar ik via via was terechtgekomen. De bijeenkomst was aangekondigd als: herbronnen, onthaasten, werken aan jezelf en aan je relaties. De leider van het hele gebeuren beschikte over een enorme mensenkennis. Daar heb ik veel van geleerd. Maar gaandeweg werd mij duidelijk dat zijn inspiratie die hij over de gehele wereld (vooral in het Verre Oosten) had opgedaan, inhield dat hij zich verzette tegen het christendom. Het begon met kritische opmerkingen over de kerk. Maar op de derde dag werd afgerekend met het kruis. Dat was een symbool van onmacht in de ogen van de groepsleider. Daartegenover stelde hij de macht van het pentagram. Met (voor mijn gevoel) magische  handelingen “bewees” hij zijn visie ook nog.  

Op die derde dag (!) van de cursus heb ik in alle schuchterheid en zwakheid, maar nochtans vrijmoedig getuigd van de kracht van het kruis en van de kracht van de Opgestane Heer. Ik voelde me een (kleine) volgeling van Paulus op de Areopagus. Daar stond Paulus oog in oog met de denkers van zijn tijd. Daar getuigde Paulus van de kracht van de opstanding en van de kracht van het kruis. 

Op de vierde en laatste dag van de bezinningsperiode werd duidelijk dat het begrip wedergeboorte in deze kring een betekenis heeft die haaks staat op het kernwoord van de bijbel. Iemand uit de groep zei: onderzoek alle dingen, maar behoud het goede. We wensen elkaar in het komende seizoen de wijsheid van de Geest om daaraan inhoud te geven. 

Ds. J. R. Lammers 

Voor u gelezen:

*Er zit te weinig ruimte tussen God en het doordeweekse boodschappenlijstje (Herman Finkers in Trouw van 25 juli jl.) 

*We moeten leren leven met wat we nodig hebben; niet perse met wat we kunnen krijgen. (Jotika Hermsen in Trouw van 29 juli 2022) 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s