Recht doen tot allen vrij zijn 

Het Focuswerkboek vermeldt op pag. 130 onder het kopje ‘in beweging’ de naam van International Justice Mission. 

De actieve inzet van IJM verdient meer bekendheid. Ook warme aandacht omdat zij tot doel heeft op te komen voor het recht van hen die dat zelf niet kunnen. 

Het thema ‘geweld tegen vrouwen en kinderen’ bijvoorbeeld speelt wereldwijd. Het gaat om heftige verhalen die in het magazine van de organisatie een plaats krijgen. Neem bijvoorbeeld Jakelin. Zij maakte als kind thuis de verschrikkelijkste dingen mee. Haar vader gebruikte geweld en verkrachting als hij dronken was. Jakelins moeder vluchtte met haar dochter. Wie kon hun rechtszaak ondersteunen? IJM deed dat en gaf traumahulp zodat Jakelin kon uitgroeien tot een stralende jonge vrouw. Miljoenen vrouwen en kinderen worden mishandeld en seksueel misbruikt. Te vaak komen daders weg met gruwelijk geweld. IJM kan voor hen het verschil maken. 

Het Voltameer in Ghana is qua oppervlakte het grootste kunstmatige waterbekken ter wereld. Duizenden kinderen werken in de enorme visindustrie en velen worden in slavernij gehouden. Jongens en meisjes die als slaaf op dat meer werken doen daar traumatische ervaringen op (en missen scholing voor hun toekomst).  Soms zien ze andere kinderen verdrinken, omdat die niet kunnen zwemmen of onder water verstrikt raken in een net. Als ze te langzaam werken krijgen ze slaag met een peddel of touw. IJM doet haar best om samen met de lokale autoriteiten in Ghana kinderen te bevrijden, verdachten te arresteren en rechtszaken aan te spannen. Zo zijn sinds 2013 ruim 200 kinderen bevrijd en 84 criminelen vervolgd. 

Mede dankzij steun voor deze wereldwijd actieve organisatie die werkt onder het credo ‘Until  all are free/ tot allen vrij zijn’ 

worden rechtelozen en slaven bevrijd. 

IJM werkt met eigen juristen en zoekt lokale partners voor samenwerking. Met deze aanpak wordt succes geoogst. Wereldwijd wordt het aantal slaven geschat op 40 miljoen. Support geven aan deze organisatie helpt om hoop levend te houden in de wereld en het verschil te maken voor hen die het betreft. Meer info vind je op de website www.ijmnl.org  of tel. 088 506 04 00 in Den Haag. Die inzet gaat door ‘until all are free’. 

Vanuit betrokkenheid geschreven door Jan en Janny Hekman 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s