Lectio Divina – meditatief Bijbellezen

In deze tijd van het coronavirus komt veel op ons af. Je bent er soms druk mee omdat er van alles georganiseerd moet worden. Thuis werken, afspraken afzeggen, enzovoort. Of je hele leven valt er juist stil van. Je komt haast de deur niet meer uit. Bijna geen bezoek. De ervaringen zijn heel verschillend. Maar per saldo werkt het bij velen een stuk onrust uit. Wat is het dan goed om een moment stil te worden met het Woord van God.

Om daarbij te helpen zal ik om de twee maanden een zogenaamde Lectio Divina aanbieden in het koor van de kerk. Lectio Divina is een vorm van meditatief Bijbellezen met veel stilte en inkeer. Om zo Gods stem in ons hart te verstaan. Het is een vorm van Bijbellezen die al in de Middeleeuwen in kloosters beoefend werd. In de lezing worden vier fases onderscheiden:

1. Lectio – het aandachtig lezen van de tekst.

2. Meditatio – het overdenken van een kernwoord of kernzin die jou raakt.

3. Oratio – je brengt je overdenkingen in gebed bij God.

4. Contemplatio – na al het voorgaande mag je in stilte in Gods nabijheid verblijven.

De eerste bijeenkomst is op dinsdagmiddag 10 november van 15.00 tot 16.00. Er is gelegenheid voor maximaal 15 deelnemers. We zullen op ruime, veilige afstand van elkaar zitten in het koor van de kerk. Neem graag een eigen Bijbel mee.

Wie hieraan wil deelnemen kan zich aanmelden bij Ellen van Kooten (ellen.v.kooten@hgbb.nl).

Ellen heeft eerder meegedaan met Lectio Divina. Zij zegt hierover: Lectio Divina, God laten spreken door Zijn Woord, Stil zijn voor Hem en luisteren naar Zijn stem is in deze hectische en bijzondere tijd een extra troostende en bemoedigende manier om dicht bij God te zijn en op te laden om in deze tijd staande te blijven. Persoonlijk vind ik dit een heel intieme en indrukwekkende manier om zo heel stil en eerbiedig te voelen en weten wat God voor mij persoonlijk te zeggen heeft. Je stelt je heel kwetsbaar en ontvankelijk open voor de boodschap van de Heilige Geest. Dankbaar dat deze manier toegepast wordt in onze gemeente!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s