Thomas en Coby Roest in Thailand; nieuwsbrief van december 2019

De navigatie geeft aan dat we nog 200 kilometer moeten rijden en dat we hier 4,5 uur over zullen doen. De doorgaande weg verandert in een slingerende weg de bergen in.. Wij zijn onderweg naar Hod. Dit is een plek in de bergen in het noorden van Thailand. Hier wonen de ‘Karen’-mensen. Ook woont hier al lange tijd een zendingsgezin. Zij hebben een kerk geplant en hebben momenteel een koffiehandel.
Deze bonen worden geplukt, gesorteerd, gebrand en verpakt door lokale mensen. Thomas drinkt deze koffie graag, dus vonden wij het interessant om hier eens te kijken. De reis was prachtig. Het noorden van Thailand is erg groen, bos– en bergachtig.

Het was bemoedigend en inspirerend om dit ervaren gezin te ontmoeten. Ze hadden nooit bedacht dat ze ooit iets met koffie zouden doen. Dat is zo gelopen. Dit gezin heeft ook veel zondagsschoolmateriaal ontwikkeld. Wat op een zelfde soort manier uit het ‘niets’ is ontstaan. Op een dag kwam een jongen langs en die vroeg of zij werk voor hem hadden. Hij kon goed tekenen en was muzikaal. Ze wisten niet goed wat voor werk hij moest doen, maar hij is maar begonnen met het maken van tekeningen. Daar is uiteindelijk het zondagsschool-materiaal uit ontstaan.

Dit was bemoedigend om te zien en te horen. We hoeven niet alles te plannen en te weten. We maken gebruik van de mogelijkheden die komen en leven in vertrouwen.
Trouw

Wij zijn vanuit Nederland uitgezonden met het idee om studentenwerk te gaan doen in Maha Sarakham. Ondanks dit voornemen, zijn we wel gestimuleerd om onze blik open te houden. Dit hebben we geprobeerd. Daarom hebben we onder andere ook het werk onder de Karen bezocht. In januari zullen we een gezin bezoeken die kerken plant in de buurt van Lopburi. Als we nadenken over onze werkplek en wat precies te doen komt het woord ‘trouw’ steeds terug. Toen we vier jaar geleden Thailand voor het eerst bezochten hebben we maar drie dagen bij het studentenwerk gekeken. Toch heeft het ons diep geraakt, daar willen we trouw aan blijven. Daarnaast hebben ondersteunende gemeenten vanuit Nederland ons ‘uitgekozen’ om te steunen, omdat we studentenwerk gaan doen en daar geïnspireerd door willen raken. Ook daar willen we trouw aan zijn. Dit betekend dat we begin 2020 hopen te verhuizen naar Maha Sarakham. Alle details worden in de komende tijd uitgewerkt. Het bezoek aan de zendingswerkers die werken met de Karen-mensen en de realisatie om trouw te zijn, maakt dat we vol vertrouwen uitzien naar wat komen gaat.

Post

Sinds we hier zijn worden we overladen met post en pakketjes. De één stuurt typisch Nederlands eten, de ander een kaart met bemoedigende woorden of juist een grappige kaart en iemand anders een lief appje. Van de diversiteit van meeleven genieten we enorm. Dank je wel daarvoor.

Van de TFC ( thuisfront-commissie)

De afgelopen periode stond voor ons in het teken van bezoekjes en markten. Zo zijn we onder andere bij de vrouwenvereniging in Woudenberg geweest. Zij hebben het werk van Thomas en Cobi als hun spaardoel gekozen. Heel erg tof! Op 26 oktober waren we op de zendingsmarkt in Waarder. Hier waren allerlei organisaties vertegen-woordigd. Wij hebben rollen ‘kerk-snoep’ verkocht en boeken van OMF, wat goed liep. En op 15 No-vember waren we vertegenwoordigd op de winter-fair in Woudenberg. Mooi om te merken dat we uit-genodigd worden en zo steeds over het verhaal van Thomas en Cobi en het werk in Thailand te mogen delen.

Een groot dankpunt van de TFC is de financiele situatie. We zijn erg dankbaar dat we tot nu toe steeds genoeg financiele middelen mogen hebben. Dit toont ons dat we betrokken (deel)gemeenten achter ons hebben staan en dat God ons voorziet in wat nodig is.

Doneren, aanmelden voor de nieuwsbrief of de nieuwste online vlog bekijken? http://www.gzb.nl/thomasencobi

De GZB en OMF werken samen om deze uitzending mogelijk te maken. Voor meer info: http://www.gzb.nl & http://www.omf.org/nederland

Thomas en Cobi Roest zijn vanuit de Sionskerk in Veenendaal uitgezonden naar Thailand. Onze gemeente is een z.g. deelgenootgemeente: We dragen jaarlijks bij in de kosten, en we staan, als het goed is, in gebed achter Thomas en Coby.