40 DAGENTIJD 2020 – thema: ‘STA OP!’

Over een aantal weken is het zover, dan begint de 40dagentijd, omdat de volgende Kerkklanken pas nèt voor die tijd verschijnt, leek het ons een goed idee om u alvast wat voorinformatie te verstrekken.

•  Wanneer valt de 40dagentijd in 2020 ?
    De 40dagentijd loopt in 2020 van Aswoensdag 26 februari tot en met zaterdag 11 april. Op zondag 12 april is het Pasen.
  • Waarom duurt de 40dagentijd 46 dagen ?
    De 40dagentijd duurt 46 dagen omdat er zes zondagen in deze periode vallen. De zondag is de dag van de opstanding van Jezus en daarom een feestdag. En op een feestdag wordt niet gevast.
  • Waar komen die 40 dagen vandaan ?
    In de Bijbel is 40 een belangrijk getal. Jezus was bijvoorbeeld 40 dagen in de woestijn om te vasten en te bidden. En 40 jaar trok het volk Israël door de woestijn voordat zij in het beloofde land aankwamen. Het is een getal dat duidt op voorbereiding en overgang.
  • Waarom vasten mensen in de 40dagentijd ?
    Iedereen die vast heeft daar zijn eigen redenen en eigen manier voor. Door bijvoorbeeld niet te snoepen of geen alcohol te drinken sta je stil bij de overvloed die wij hebben. Sommige mensen kijken geen tv of gebruiken geen social media. Je houdt dan tijd over: om te bidden, na te denken over je geloof of om iets te doen voor een ander.
  • Wat is Aswoensdag?
    Aswoensdag is van oorsprong een rooms-katholieke traditie. Tijdens de kerkdienst worden de groene takjes van Palmpasen van vorig jaar verbrand. Met de as tekent de priester een kruisje op het hoofd van de mensen. En hij zegt: ‘Stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren’. Deze woorden benadrukken de vergankelijkheid van het aardse leven. De vorm van het kruis wijst op het eeuwige leven. Steeds meer protestantse gemeentes hebben ook een aswoensdagviering.
  • Wat is de Goede Week?
    De Goede Week is de week voor Pasen en begint met Palmzondag. Op deze zondag wordt vaak het verhaal over de intocht van Jezus in Jeruzalem gelezen. Jezus vierde op Witte Donderdag het Heilig Avondmaal met zijn leerlingen. Op Goede Vrijdag herdenken we dat Jezus aan het kruis is gestorven.

In Lieren wordt het Heilig Avondmaal ook op Witte Donderdag gevierd en in Beekbergen op Goede Vrijdag. Na Stille Zaterdag volgt dan op zondag het feest van de opstanding van Jezus: Pasen.

In de 40dagentijd leven we toe naar Pasen, het feest van Jezus’opstanding uit de dood. Jezus riep ‘Sta op!’ voor de naaste; dichtbij en ver weg! Als kerk zijn we een wereldwijde gemeenschap die het goede nieuws van Gods liefde ervaart en wil delen. We mogen samen in beweging komen. We mogen opstaan om het leven voor onszelf en voor iedereen de moeite waard te maken. We mogen opstaan en hoop bieden aan vluchtelingen, aan mensen die zorg nodig hebben, aan kinderen in de knel, aan ieder die vast zit in armoede of moeilijke omstandigheden. We mogen recht doen aan iedereen die onderdrukt wordt. Kom in beweging, kom tot leven en sta op!

40dagentijd-kalender

De 40dagentijd-kalender leidt u van Aswoensdag tot en met Pasen dag voor dag door de 40dagentijd heen. Een dagelijkse bijbeltekst en quote, recept, verhaal of gedicht brengen u steeds een stapje dichter bij Pasen, het ‘Sta op!’-feest. Deze kalenders zijn bij de werkgroep te koop voor €1,– per stuk.

De zondag in de 40dagentijd mag je vieren

Als gezamenlijke ZWO-werkgroep hebben we een aantal jaren altijd aandacht besteed
aan het vasten in de 40dagentijd, beginnend met een sobere maaltijd. We vasten in de 40dagentijd alle doordeweekse dagen, maar op de zondag mag er gevierd worden.
Op zondag 1 maart is er na afloop van de dienst koffie drinken in Het HoogePad. Aansluitend organiseert de werkgroep een lunch in de Wilmazaal van Het HoogePad, dit om de zondag te vieren! Met de bedoeling om iedereen iets te laten doen en iedereen iets voor niets te laten meebrengen voor de lunch om samen te eten en te delen. Ook worden de kerkgangers uit Lieren uitgenodigd hier aan deel te nemen om zo samen deze 1e zondag van de 40dagentijd te vieren. Wel wordt een bijdrage gevraagd aan iedereen die komt van € 5,– om het project te ondersteunen.