Nieuw Jaarthema – Een discipel getuigt –

Als in de oudheid een stad belegerd werd, brak er vroeg of laat hongersnood uit in de stad. Zo ook ooit bij de Bijbelse stad Samaria. Vier zieke inwoners verblijven net buiten de muren. In quarantaine. Maar ook zieken hebben een maag. Wat nu? Bij de Syrische belegeraars eten gaan stelen? Gevaarlijk! Maar als niemand een beter idee heeft, vooruit dan. Maar, wat blijkt? De Syriërs zijn onverwacht vertrokken en hebben al hun tenten en voedsel achtergelaten. Dat is boffen! Heerlijk doen de zieken zich tegoed. Eten en drinken in overvloed; een gouden armband kan ook nog wel mee. Tot er één zegt: ‘Wacht even, is dit wel goed wat wij doen? We denken alleen aan onszelf. Moeten we het goede nieuws niet in de stad gaan vertellen?’

Je leest dit prachtige verhaal in 2 Koningen 7. Het raakt aan ons jaarthema voor het nieuwe seizoen: ‘Een discipel getuigt.’ Hoe ga jij om met het goede nieuws van Jezus? Er is Brood des Levens en Levend Water! Dat kunnen we toch niet voor onszelf houden?! Maar wat als mensen geen honger of dorst lijken te hebben? Geen belegering ervaren? Of als je van tevoren denkt dat ze je bij de stadspoort toch niet zullen geloven? Als je misschien niet zo’n prater bent? Kan je de goede boodschap ook in daden duidelijk maken? Hoe dan?

De IZB (Inwendige Zendingsbond) heeft jarenlange ervaring met missionaire toerusting van christenen en gemeenten. Die ervaring heeft hen bijvoorbeeld geleerd dat missionaire toerusting om een lange adem vraagt. Vier of vijf themadiensten hierover is wel mooi, maar helpt toch nog niet echt verder. Daarvoor is de uitdaging te groot, te levensecht, te belangrijk en de boodschap te mooi! Daarom heeft de IZB het zogenaamde ‘Focustraject’ ontwikkeld.
Dit is een traject van missionaire toerusting van 2½ jaar. In die periode wordt de gemeente in themadiensten, kringwerk, jeugdwerk, enzovoort echt bij de hand genomen om de missionaire roeping heel eenvoudig en concreet te ontdekken en op te pakken.

De kerkenraad is met de IZB aan het verkennen of Focus ook voor onze gemeente geschikt is. Bij deze verkenning willen we ook zoveel mogelijk gemeenteleden betrekken. Hoe? Door de IZB van tevoren een soort “groepsfoto” van onze gemeente te laten maken, met behulp van de zogenaamde FocusScan.

Alle gemeenteleden worden voor deze “foto” uitgenodigd om te reageren op een aantal vragen en stellingen over missionair gemeentezijn. Zo ontstaat alvast betrokkenheid bij het thema en een soort “foto” van onze gemeente. Op die “foto” zien we de vragen die we bij missionair gemeentezijn hebben of de mogelijkheden die wij in Beekbergen zien. Dat helpt natuurlijk enorm om het thema ook echt goed aan te laten sluiten.

Data zijn al bekend (DV): de FocusScan kan van 1 tot en met 16 september online of op papier worden ingevuld. Aansluitend is op 19 september een gemeenteavond om samen de “groepsfoto” te bekijken en daarover met de IZB door te spreken. We hopen van harte dat zoveel mogelijk gemeenteleden, jong en oud (!), hieraan mee zullen doen. Meer informatie over hoe en wat komt in de volgende Kerkklanken. Noteer nu graag vast deze data op de kalender:

Invullen FocusScan: 1-16 sept.
Gemeenteavond: 19 sept.