Berijming van de tien geboden

Vroeger werden de tien geboden elke zondag gelezen. Op den duur wist je het wel en ging het het ene oor in en het andere uit. Tegenwoordig kiezen we voor diverse wetslezingen, bijvoorbeeld ook uit de brieven van Paulus. Twee keer per jaar echter worden de tien geboden in ieder geval gelezen: met Pinksteren en op de Israelzondag.

Op Pinksteren gedenken we dat Israël zeven weken na de uittocht (Pasen) de tien geboden op twee stenen tafelen ontving. En op de Israëlzondag (de eerste zondag van oktober) denken we aan al het goeds dat we van Israël ontvangen, ook dit fantastische document van de tien wijze woorden. We kunnen ze letterlijk lezen vanuit Exodus 20, maar er zijn ook diverse berijmingen gemaakt die ons op een nieuwe manier ermee in aanraking brengen. Hieronder een versie van de tien geboden op rijm.

Ik ben de Heer, uw God en Koning,
die uit Egyptes slavernij
u naar het land van melk en honing
geleiden zal – leef dan bevrijd!

Geen and’re goden zult gij eren
en maak geen beeld dat u verleidt;
Ik ben uw God, de Heer der Heren,
dien mij alleen en leef bevrijd!

Mijn Naam zult gij niet acht’loos noemen;
met eerbied voor mijn heiligheid
zult Gij Mij als uw Koning roemen;
Ik ben uw God, dus leef bevrijd!

De sabbat zult gij heilig achten,
rust van uw werk en wees verblijd;
voor slavendienst zult gij u wachten,
gij zijt verlost – leef dan bevrijd!

Vader en moeder zult gij eren,
niet doodslaan, noch de zuiverheid
van ’t trouwverbond door boos begeren
geweld aandoen – leef toch bevrijd!

Gij zult uw naaste niet bestelen,
noch in ’t gericht met vals verwijt
de waarheid van een zaak verhelen,
getuig naar recht en leef bevrijd.

Vervuil uw hart niet met begeerten,
maar wees vervuld van dankbaarheid,
opdat niet hebzucht u regere,
maar Ik alleen – leef nu bevrijd!

Zo heb Ik u mijn woord gegeven;
de weg die naar de toekomst leidt,
ligt voor u open, kies het leven –
Ik ben de God die u bevrijdt!
Naar Exodus 20: 1-17
Melodie: Psalm 140 – “Bescherm mij HEER, behoed mijn leven”
Tekst: L.M. Vreugdenhil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s