Vervolgd maar niet verlaten 

Noord-Korea 

Informatie delen over broers en zussen in dit land vormt voor hen een gevaar omdat in dit land alles onder strikte censuur staat. Omdat de uitgangscollecte van deze maand voor deze doelgroep bestemd is beschrijven we een samengevatte tekst uit een magazine dat Open Doors een poosje terug onder ambassadeurs verspreidde. 

Nr.1 op de ranglijst 

Noord Korea staat bekend als een van de ergste landen ter wereld als het gaat om schending van mensenrechten.  Twintig jaar lang stond dit land op nr. 1 qua vervolging. Alle christenen krijgen er mee te maken. 

Omdat er nauwelijks informatie uit het land zelf komt is het belangrijk Noord Koreanen zelf een stem te geven en te luisteren naar wat zij te zeggen hebben. In het magazine vertellen gevluchte christenen hun verhaal. Ondanks dat de druk er groot is, vindt God wegen om mensen te bereiken met zijn evangelie. 

Kim Dynastie 

De macht van de leiders uit de Kim-family is overweldigend groot. Het volk moet zich volledig onderwerpen aan Kim Jong-un die de opvolger is van zijn vader en grootvader. Omdat christenen geloven dat de Here Jezus een hogere autoriteit is dan hun leider worden ze gezien als vijanden van de staat. Iedere Noord Koreaan dient een foto van de leider aan de wand te hebben, om hem zo de hoogste plaats in hun leven te geven. Door dit denken worden kinderen van jongs af aan gehersenspoeld. Zelfs zo dat het ingewikkeld is om een eigen identiteit te ontwikkelen. Je leven ligt vast; alles in dienst van de leider en het land. Doordat al het beschikbare geld wordt besteed aan wapens, lijdt de bevolking onder armoede en honger. Veel kinderen moeten zich alleen redden als wees. Ze leven op straat, zijn vaak ondervoed. Als christen of als iemand van wie vermoed wordt sympathieën in die richting te hebben,  loop je elk moment van de dag gevaar. Er dreigt arrestatie, marteling of een werkkamp waar je niet overleeft.  

Gods ongekende gang 

Op een wonderlijke manier zette de Here God een Nederlandse theologiestudent in Amerika, tijdens zijn gebed, op het spoor naar China te gaan. Hij ging. Daar vroeg een oude mevrouw hem om 20 kleine bijbels. Enige tijd later overhandigde hij haar die bijbels. Ze vroeg of ze meer bijbels kon krijgen. Ook liedbundels stonden op haar wensenlijstje. Dit gaat jaren door. Van lieverlee wordt het ‘Simon’ duidelijk dat de geleverde materialen worden gegeven aan Noord Koreaanse christenen. Tijdens een hongersnood in de jaren ’90 worden ook voedsel en medicijnen verstrekt. Zo startte Open Doors destijds het werk onder Noord-Koreaanse gelovigen. Dit geheime werk gaat door tot op de huidige dag. Christelijke radioprogramma’s en bijbeltrainingen steunen vluchtelingen uit NK.  Ze verblijven in safe houses in China en keren vaak, op een later tijdstip, terug naar hun land. 

Collecte op 19 juni 

De uitgangscollecte op deze zondag is bestemd voor hulp aan christenen in dit land. U zult begrijpen dat dit geld door de organisatie zorgvuldig wordt besteed. 

Gebed als wapen 

Wilt u met de veldwerkers van Open Doors meebidden dat wat wordt ingezet, ten goede komt aan de situatie waarin broers en zussen en hun families in dit land verkeren (momenteel ook een heftige coronacrisis). Bid ook voor hen die de moed hebben terug te gaan naar hun land om het evangelie er te delen met gevaar voor eigen leven. Wie meer over dit land wil lezen mag het genoemde magazine van mij lenen. Graag zelfs! 

Namens de werkgroep, Janny Hekman 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s