Een betrouwbare hulp

God is ons een toevlucht en kracht,
Hij is in hoge mate een hulp gebleken in benauwdheden.
Psalm 46: 2 (HSV)

Een vreemde tijd!

Aan de ene kant heb je het gevoel in een achtbaan te zitten: de ene coronamaatregel volgt de andere op, toespraken van premier Rutte en koning Willem Alexander. Wie had dit een maand geleden allemaal kunnen bedenken?

Aan de andere kant is het juist een achtbaan die alles helemaal stil legt: Kerken leeg. Scholen dicht. Thuis werken. Huwelijksfeestjes afgezegd. Bezoek valt weg. Misschien zelfs helemaal niet meer uit huis vanwege ouderdom of kwetsbare gezondheid. Of je mag je geliefde niet meer bezoeken in het Zonnehuis. De postbezorger zet het pakje voor de deur, belt aan, stapt achteruit en kijkt van 3 meter afstand vriendelijk toe als je de deur opendoet. Dat soort dingen.

De maatregelen treffen de één heftiger en pijnlijker dan de ander, maar het raakt ons uiteindelijk allemaal. Het raakt aan je gezondheid, of in elk geval de zorg daarvoor, aan je sociale leven, het kan je financiën raken, je bedrijf, noem maar op. Het legt in elk geval de kwetsbaarheid van onze levens en van onze samenleving bloot. Het doorbreekt de illusie dat wij het allemaal wel in de hand hebben. Dat zoiets in China wel kan gebeuren, maar bij ons natuurlijk niet… O nee?

Als zulke illusies doorbroken worden, geeft dat onzekerheid. Een gevoel van onrust van binnen. Hebben we het dan echt niet in de hand? Maar hoe zal het dan verdergaan? Voor de zekerheid hamsteren we de voorraadkasten maar vol. Want: stel je voor… Een nieuwe illusie natuurlijk. Denk je dat een volle voorraadkast zal helpen?
Psalm 46 zingt over een diepere weg om met je onzekerheden en broosheid om te gaan. Kom ermee bij God. Keer je tot Hem. In gebed. Weet je niet wat of hoe je moet bidden? Bidt dan het ‘Onze Vader’. Of keer je tot Hem in een moment van stilte. ‘Mijn ziel is stil tot God, mijn Heer’. Stilte kan je zo goed doen als het permanent onrustig is van binnen. Of keer je tot Hem met een mooi lied dat je beluistert. Met een stukje uit de Bijbel. Een woord van Jezus. Een belofte van God. Een overdenking. Een gedicht. Hij is een toevlucht voor ons. Een schuilplaats. Een bron van kracht. Nieuwe kracht.

Heel wat mensen vinden God en geloof een illusie. In werkelijkheid is het echter andersom. Je in je kwetsbaarheid aan Hem toevertrouwen is juist de meest krachtige manier om te voorkomen dat je je aan de lege illusies van ‘beheersbaarheid van het leven’ of ‘volle voorraadkast’ gaat vastklampen. Het geeft juist ruimte voor naastenliefde en betrokkenheid. Wat mooi om dat ook overal om ons heen te zien gebeuren.
Bovendien: we zijn niet de eersten die het met God wagen. Prachtig vind ik de beschrijving in de Psalm dat God een hulp gebléken is in benauwdheden. Al eeuwen en eeuwen hebben kwetsbare mensjes in hun benauwdheden hun hoop op God gesteld. Hun rust bij Hem gezocht. Meer dan eens met schroom en schaamte: ‘want toen ik het beter had, zocht ik niet zoveel contact met Hem…’ Dat kan zijn, maar nu leven we in deze tijd. En nu geldt de belofte: wie tot Hem komt, wijst Hij niet af! Hij is een hulp gebleken in benauwdheden. Zelfs in hóge mate!

De coronamaatregelen stellen natuurlijk ook vragen aan ons gemeenteleven. Van alles moet opnieuw doordacht worden: wat zeggen we af? Wat blijven we wel doen? Waarom? Op welke manier? In deze Kerkklanken zullen we één en ander toelichten. Leidend in deze vragen is steeds de roeping die we als gemeente van Godswege hebben. De roeping om te blijven zingen van die schuilplaats bij God. Elkaar juist ook nu te blijven bemoedigen met Zijn trouw. Te blijven bidden! En elkaar waar nodig ook praktisch bij te staan. Elkaar en de mensen om ons heen. Dat zó Gods hulp in benauwdheid ook in onze tijd voor veel mensen mag blijken. In hóge mate!