Vervangingstheologie

Ingewijden weten gelijk waar het over gaat bij dit begrip. Maar voor velen is dit wellicht nieuw. Wie vervangt wie? Of wat vervangt wat?

Het gaat over Israël. En in de kerk is eeuwenlang de mening gekoesterd dat Israël gefaald heeft in het houden van Gods geboden. En de profeten van het Oude Testament zijn vaak zo kritisch over het functioneren van het volk Israël dat ze deze visie lijken te onderstrepen En nu zou bij de komst van Jezus de kerk in de plaats van Israël gekomen zijn. Alle beloften die voorheen aan Israël werden gedaan werden nu één op één op de kerk toegepast.

Dit is een geweldige vergissing en zelfs een fatale vergissing die in diepere zin heeft geleid tot het drama van de uitroeiing van de Joden in het midden van de vorige eeuw.

Wat dat betreft dienen we Romeinen 9 – 11 maar eens goed te lezen. Die hoofdstukken roepen de kerk op tot bescheidenheid. Kerk, je bent een entje op een tak, meer niet. En de boom met takken staat dan voor Israël. Het wortelstelsel voor God.

Ik hoop dat velen dit lezen, maar nog meer dat velen dit ter harte nemen. In die zin is de Israelzondag ook een dag van inkeer en omkeer.

Gedachten bij de Israelzondag (elk jaar op de eerste zondag van oktober, dit jaar dus op 6 oktober 2019).