Open Doors

‘Laat zo je licht maar schijnen bij alles wat je doet, opdat de mensen zeggen: ‘God is goed.’ Naar Matteüs 5:14-16

Lichtdragers in het dorp

Heb je er weleens over nagedacht hoe zichtbaar het licht van een kerkelijke gemeente is in het dorp? De gemeente waar wij deel van uitmaken, in de naam van Jezus Christus?

Aangesproken als lichtdrager

Lang geleden sprak Jezus zich daar op een dag over uit en Matteüs schreef het op: ‘Jullie zijn lichtdragers in de wereld.’ Dat wil zeggen: herkenbaar als horend bij Mij; herkenbaar in goed doen en rechtvaardig zijn.

Zichtbaarheid

Daarover kunnen we bijv. leren van christenen uit andere landen. Neem de Centraal Afrikaanse Republiek. Een land met onrust, dreiging van geweld, ook pijn en verdriet in het samenleven van diverse stammen. Leonie kreeg er mee te maken.

Alleen op de wereld?

Leonie bleef na de dood van haar man als weduwe achter met zes kinderen en zwanger van haar zevende. De familie van haar man dwong haar de stamrituelen, die golden tijdens de periode van rouw nauwgezet na te komen. Zij wees die rituelen echter af als niet-bijbels. Ze wilde God meer gehoorzaam zijn.

Gevolgen

Vanaf dat moment maakte de familie van haar man haar leven tot een hel. Keer op keer vielen ze haar lastig. Niemand deed iets om haar te beschermen, uit angst vervloekt te worden door voorouders.

Opgestaan

De situatie werd onhoudbaar. De zwangere Leonie besloot met haar kinderen terug te gaan naar haar oude dorp. Zonder middelen van bestaan en dakloos kwam ze er aan.

Licht op een standaard

De lokale christenen ontfermden zich liefdevol over haar. Men huurde een huis voor haar gezin. Met een klein handeltje in houtblokken en zelfgemaakte zeep kan ze nu in haar onderhoud voorzien.

Midden oosten 2019

Omringende landen van Syrië kregen te maken met vluchtelingen die een plek zochten om te leven.
Een miljoen van hen kwam terecht in Libanon. Die hoeveelheid legt grote druk op de Libanese samenleving. Ook gezien de gebrouilleerde geschiedenis die beide volken met elkaar hebben. Volgens een hulpverlener doen kerken hun best om het lijden van vluchtelingen te verlichten. ‘God heeft ons wakker geschud, genas de pijn van onze kerkelijke gemeenschappen en leerde ons vergeven’, noemt ze dat. ‘Wij merken dat God aan het werk is. Dat is ook in Europa mogelijk als de kerken daar dat gaan inzien.’

Sporen van Gods Koninkrijk

Christus’ kerk zorgt voor hoop, herstel en laat gemeenschapszin zien. Zo kan van Gods goedheid en liefde worden uitgedeeld en brandt Christus’ licht op een standaard waar niet aan voorbij kan worden gekeken.
Als lichtdragers mogen wij zó onze plek innemen in de context waarin we leven.

O.D.-werkgroep Beekbergen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s