Luiden noodklok voor het klimaat

Door heel Nederland luiden we op 1 december om 2 voor 12 ’s middags de ‘noodklok voor het klimaat’. Dit initiatief van Greenpeace heeft de steun van het landelijke netwerk van Groene Kerken en Kerk in Actie. Meerdere Groene Kerken, maar ook andere kerken en geloofsgemeenschappen doen hieraan mee.

Zaterdag 1 december is aan de vooravond van de internationale klimaatconferentie in Polen.

De Noordpool smelt, de zeespiegel stijgt en de oogsten mislukken. Klimaatverandering is niet meer te ontkennen. Wij zeggen: gevaarlijke opwarming van de aarde kan nog steeds voorkomen worden, maar het is de hoogste tijd om in actie te komen.

Greenpeace voert actief campagne voor een groene en duurzame samenleving. Wij zien dat zowel burgers als politici steeds vaker opstaan voor een schone en veilige planeet. Wel hebben we met z’n allen nog een lange weg hebben te gaan om klimaatverandering te stoppen. En dat terwijl de klok door blijft tikken.
Maandag 8 oktober is het nieuwe rapport verschenen van IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Dit rapport maakt de balans op van de wereldwijde inspanningen met betrekking tot het Klimaatakkoord van Parijs. Het geeft een aantal scenario’s om onder de 1.5 graad Celsius opwarming van de aarde te blijven. Daarvoor moeten regeringen hun klimaatbeleid aanpassen en versnellen. Ook in Nederland is het twee voor twaalf. Het is echt tijd om in actie te komen.
Daarom willen wij samen met u de noodklok luiden voor het klimaat. Wij willen de urgentie onderstrepen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen door de klokken in Nederland op ‘2 voor 12’ te zetten en de bellen te laten luiden. Tegelijkertijd geven we de boodschap mee: ‘het is nog niet te laat.’ We kunnen opwarming van de aarde tegengaan en zeker niet richting 2 graden laten gaan. Maar dan moeten we wel nu actie ondernemen als maatschappij.
Op de vooravond van de internationale klimaattop in Polen (COP24) in december luiden we dus de noodklok. Zo trekken we de aandacht van zowel onze politiek leiders als burgers om vaart te maken met de transitie naar een duurzame wereld.