Overdenking ds. Lammers

Een echtpaar liep in de weken voor kerst door een winkelcentrum. U weet wel: kerstinkopen doen. En terwijl ze zo rondlopen rond de kalkoen, de mandarijnen en chocolaatjes en de kerstcadeautjes, hoort de vrouw ineens een kerstlied op de achtergrond. Ja, die hoor je deze periode overal. We zijn er zo aan gewend dat we ze amper nog horen. Maar ineens valt het de vrouw op dat er een kerstlied gezongen wordt waarin de naam JEZUS voorkomt: “Nu zij wellekome JESU lieve Heer. En ze zegt tegen haar man: ze halen Jezus tegenwoordig ook overal bij.

Aan de ene kant is het een signaal van de oprukkende verwereldlijking van onze samenleving. Het christelijke is niet vanzelfsprekend meer. Aan de andere kant kon die vrouw wel eens meer gelijk hebben dan wij denken.

Het kerstfeest is immers van oorsprong een heidens feest, waarin de terugkeer van het licht werd gevierd. Op 21 of 22 december was de kortste dag. Dat hadden de natuurvolken natuurlijk niet direct in de gaten. De dagen daarna gingen ze twijfelen: zouden we de donkerste dag gehad hebben, ja of nee? Op 25 december wisten ze het zeker: we hebben de donkerste dag weer gehad en we gaan weer de goede kant op, de kant van het licht.

Oorspronkelijk hoorde Jezus daar helemaal niet bij. De oude natuurvolken die hier woonden hadden nog nooit van Jezus gehoord. Dat kwam pas nadat Willebrord en Bonifatius in ons land kwamen en niet te vergeten Lebuinus die in onze streek het christendom bracht. Waarom hebben ze de geboorte van Jezus eigenlijk verbonden met dit feest.

Wel, de zendelingen wilden het christelijk geloof in Jezus in onze streken ingang doen vinden, maar ze hadden door dat het ze nooit zou lukken, om dat oeroude gezellige feest met de kerstboom met lichtjes en de midwinterhoorn en de heerlijke maaltijd …………….. dat het ze nooit zou lukken, om dat oeroude feest uit te roeien. En toen hebben ze gezegd: laat de mensen dat oude feest maar houden, maar we gaan proberen dat oude feest een christelijke kleur te geven door het te verbinden met de geboorte van Jezus, die immers het Licht der Wereld wordt genoemd.

We gaan als kerk, als christelijke gemeente verder in het voetspoor van de oude zendelingen, door op het kerstfeest over Jezus te blijven praten, door Hem erbij te halen, DOOR Hem te proclameren als het LICHT DER WERELD!

ds. J. R. Lammers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s