Vervolgd maar niet vergeten

Mensen van de hoop 

Christenen uit het Midden-Oosten noemen zichzelf ‘mensen van de Hoop’. Zij doen hun best die hoop zichtbaar te maken bij de opbouw van wat kapot ging tijdens de oorlog en strijd met IS. Die Hoop ontlenen zij aan het evangelie van hoop door Jezus Christus. 

Hoop nodig 

Vluchtelingen uit Afghanistan hadden soms het geluk dat zij de grens over konden. Op de vlucht voor het onmenselijke regime dat de overheid vormt in hun land. Deze mensen hebben ‘hoop’ nodig, want zij zijn alle perspectief in hun leven kwijt. Welke hoop hebben zij om zich aan vast te houden om het leven te leven? 

Geen perspectief 

Wie van jullie de berichtgeving over dit land volgt, en bijv. hoort hoe vrouwen ‘verborgen’ moeten leven, kan zich indenken hoe uitzichtloos het leven voor hen is. Stap eens een moment in hun schoenen: veel is verboden of niet mogelijk. Met als zware sanctie; mishandeling door zweepslagen, de gevangenis met meer lijden en zelfs de mogelijkheid van executie voor degene die het waagt zich niet aan voorschriften te houden. Er wordt zelfs nagedacht over steniging van ‘niet-gehoorzamen’. Vaak gaat dat over vrouwen en meisjes. Zij hunkeren naar meer vrijheid om te leven. Hun leven is ontzettend begrensd; naar school gaan, een opleiding volgen of een baan zoeken is onmogelijk. Sommigen lukt of lukte het te vluchten. Hartbrekend was het verdriet van een jonge advocaat die wenste te vluchten maar geen paspoort had voor de jongste dochter. Haar achterlaten was geen optie; dit verdriet is niet om aan te zien. 

Hoop geven 

Open Doors doet haar best hulp te geven waar vluchtelingen verblijven. Werkers van de organisatie bezoeken vluchtelingen zo vaak mogelijk. Bieden een luisterend oor en praktische hulp. Er is veel te doen. Meerdere keren worden ze bedankt voor wat ze doen. Daarnaast is er een vraag vanaf hun lippen en vanuit hun ogen te lezen; Alstublieft, vergeet ons niet!! 

Bidden 

Vanuit het Evangelie worden we door Jesaja (1:17) opgeroepen goed te doen, het recht te zoeken en tirannen in toom te houden. Echter, er zijn dingen die niet in onze macht liggen. De gebeurtenissen in Afghanistan bijvoorbeeld.  

Gods medewerker 

Wie het Evangelie goed leest, ontdekt dat God de mens oproept zijn bondgenoot te zijn. Samen te werken aan dat wat God voor ogen staat. Bidden hoort daarbij. Wie zijn aandacht geeft aan Gods zaak via gebed zal t.z.t. ontdekken dat er ruimte in zijn hart en denken komt voor de nood van de ander. Wie zijn onvermogen in Gods hand legt, vertrouwt erop dat God wegen zal vinden om goed en recht te doen aan hen die daarin kwetsbaar zijn.  Daarom is bidden voor het Afghaanse volk het belangrijkst wat wij voor hen kunnen doen, opdat de machtswellust van de tirannen in toom gehouden wordt en er tekenen van goed leven en bevrijding van angst zichtbaar worden. In Jezus’ naam! 

Zo kunnen wij van betekenis zijn voor het rijk dat God zichtbaar gaat maken. 

Namens hen die in Afghanistan geen stem hebben, O.D.-werkgroep te Beekbergen 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s