Gebed voor Oekraïne 

‘Jezus vertelde hun een gelijkenis over de noodzaak om altijd te bidden en niet op te geven.’ – Lukas 18:1 

We hadden nog maar nauwelijks opgelucht ademgehaald vanwege het opheffen van de coronabeperkingen, of de wereld werd alweer geschokt door een nieuwe misère: de inval van Rusland in Oekraïne. Wat een bruutheid van geweld overspoelt sindsdien dat land en via de beelden de wereld. Onschuldige burgers, vrouwen en zelfs kinderen moeten het ontgelden. 

Wat kunnen we voor hen doen? Zeker, hulpacties. De opbrengst van giro 555 toont een hartverwarmende vrijgevigheid. Allerlei initiatieven worden ontplooid en bestaande contacten worden benut om er juist nu te zijn voor de Oekraïners. De Werkgroep Hulptransporten Oost-Europa (WHOE) in Apeldoorn draait overuren. En zij niet alleen. Sommigen stellen zelfs hun huis open voor Oekraïense vluchtelingen. Laat ieder nadenken, voor zover dat nog niet gedaan is, op welke manier jij met de gaven en zegeningen die je van God hebt gekregen iets kan betekenen voor deze medemensen. Zoals je zou willen dat de mensen voor jou doen, doe zo zelf aan anderen, zei Jezus ooit. 

Daarnaast roept Jezus op tot gebed. In Lukas 18 staat een voorbeeldverhaal waarin Jezus ons voorhoudt om te blijven bidden, zelfs als je soms het gevoel hebt dat het weinig verschil maakt. Lees het voor jezelf maar eens door. Jezus zegt: blijf bidden en geef niet op, net als de vrouw in mijn voorbeeldverhaal. Zullen we dat ook doen voor Oekraïne?  

Onderstaand gebed voor Oekraïne stond in de Petrus. Zelfs als je niet vertrouwd bent met bidden, nodig ik je uit om je handen te vouwen en deze woorden hardop of in gedachten uit te spreken voor onze medemensen die zo door het vuur gaan en te vertrouwen dat God zal horen. Blijf het doen, zolang het nodig is, net als de vrouw die Jezus als voorbeeld geeft. 

God van liefde en trouw, 
Wij bidden U voor de inwoners van Oekraïne, 
voor iedereen die getroffen is door het vreselijke geweld. 
In verbijstering zien we de afschuwelijke beelden.
Heer, ontferm U over dit land en haar inwoners. 
Laat geweld en wapengekletter stoppen, 
de wapens zwijgen. 

Wij bidden U voor de Oekraïense gemeenschap in ons land, 
zij hebben grote zorgen om familieleden en geliefden. 
Heer, wees hen nabij nu alles zo onzeker is, 
geef hen moed om vol te houden. 

Heer, geef dat vijandsbeelden niet onnodig uitvergroot worden, 
maak dat Uw visioen van verzoening en vrede ons hoe dan ook blijft dragen. 
Geef dat de stemmen die weg willen blijven bij angst en strijd gehoord worden, 
geef wijsheid aan alle betrokken leiders. 

Dat wapens geen recht van spreken krijgen, dat vrede gezocht en gevonden wordt. 
Toon ons de weg van omzien naar elkaar, van mildheid, vertrouwen en zachtheid. 

Heer, ontferm U over deze wereld, waarin de onderlinge liefde vaak zo ver te zoeken is, 
geef ons uitzicht op Uw hoopvolle toekomst.  

In Jezus’ naam, 

Amen 

AT 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s