Vragen bij ‘kijken met Jezus’ ogen’ (kerkdienst zondagmorgen 23 januari)

Hieronder een paar vragen om over de preek na te denken of met anderen door te praten.

  • Bij Matt. 5:29: Hoe bewaak je je ogen dat ze je niet op de verkeerde weg brengen? Je moet toch ook leven op deze aarde? Hoe breng je Matt. 6:33-34 in praktijk in dit opzicht? Of kunnen wij dat überhaupt niet? Wat moeten we dan met Jezus’ woorden?
  • Bij Matt. 7:3-5: Hoe snel heb jij een oordeel over een ander? Heb je ervaringen (van die zeldzame gevallen) dat je er bewust van werd hoe dit je ‘blik’ verduisterde? Herken je de zuigkracht van ‘het oordeel van de groep’, waar je (onbewust) in meegaat? (‘De groep’ kan trouwens ook een vader/moeder/gezinsklimaat/etc zijn, waar je vertrouwd mee bent (geweest).) Wissel tips uit hoe je minder oordelend om je heen kan zien.
  • Bij Matt. 20:15: Waarin herken je de houding van de ‘werkers van het eerste uur’ bij jezelf? Welke patronen zijn er diep vanbinnen werkzaam, of welk gemis/onvervuld verlangen leeft er in het hart dat zich dat uit in gevoelens van zelfmedelijden, jaloersheid of boosheid? Hoe zou Jezus’ liefde en kracht, Zijn werk in de wijngaard in de allerheetste uren van de zon (het kruis) je in dat diepe innerlijke gemis kunnen troosten, helpen en genezen?
  • Bij Matt. 20:29-34: Laat de genezing van de blinden op je inwerken. ‘Heer open onze ogen’, vragen ze. Wat wil jij Jezus vragen (zo concreet mogelijk)? ‘Hoe bedoel je: open mijn ogen…, wat wil je echt van Mij ontvangen? Wat betekent de viering van het Avondmaal daarin voor jou?
  • In beweging:
    • Ken je blinde of slechtziende mensen in je (sociale) omgeving? Probeer eens contact te maken om te verkennen hoe dat voor hen is. Leer van hen en bemoedig hen. Kan je met hen spreken over jouw verlangen om met Jezus’ ogen te kijken naar de mensen en de wereld om je heen en wat jouw ‘blinde vlekken’ of moeiten daarbij zijn?
    • Kijk anders eens op https://www.bartimeus.nl of https://www.light-for-the-world.org/ om een indruk op te doen van wat zij voor blinden/slechtziende mensen doen. Probeer ergens een bemoedigend bericht achter te laten, waarbij je iets verwoordt van jouw verlangen om met Jezus’ ogen naar de mensen en de wereld om je heen te kijken en dat je je soms in geestelijk opzicht herkent in een blinde of slechtziende.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s