BIDDEN

Zoekt de vrede voor de stad (…) en bidt voor haar – Jer. 29: 7

We staan aan het begin van het nieuwe kerkelijke seizoen. Clubs, kringwerk, catechese en allerlei andere activiteiten zijn weer begonnen. Natuurlijk, anders dan anders door de corona. Handgel bij binnenkomst in het Hoogepad, looproutes met pijlen op de grond aangegeven, tafels en stoelen op veilige afstand van elkaar. Maar zo kan het dan toch maar weer.
Gelukkig!

De focus in al die ontmoetingen is gericht op de Here Jezus. Het is alweer het tweede seizoen dat we op weg gaan met het focustraject. Met de focus op Jezus zien we dat Hij de levende Heer is. Hij is dichtbij ons met Zijn Geest. Dat zet ons ook in beweging, als het goed is. Tot aan de jaarwisseling is het centrale thema ‘Jezus in jouw wereld’, heel concreet en dichtbij.

Vanuit Jeremia 29 ontvangen we de opdracht en de inspiratie om ons vanuit het geloof positief in te zetten voor onze leefwereld. ‘Leefwereld’ klinkt trouwens een beetje groot en vaag. Waar moet je dan aan denken? Nou, bijvoorbeeld aan de mensen die jij vandaag of morgen tegenkomt. Collega’s, buren, klasgenoten, kennissen. Bid voor hen. Zet je vanuit het geloof positief in voor hen. Maak verbinding.

Op 4 oktober is er weer de jaarlijkse Israëlzondag. We geven op deze manier blijk van de bijzondere band tussen de kerk en Israël. Over vrede gesproken: wat goed om te horen over vredesverdragen die gesloten worden tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, tussen Israël en Bahrein. Hopelijk zullen er nog veel van zulke verdragen volgen. En mag er iets van de vrede van God in zichtbaar worden. Voor deze eerste zondag van oktober is destijds gekozen omdat in deze periode van het jaar een aantal grote feesten in Israël plaatsvindt: het Joodse nieuwjaar, de Grote Verzoendag, het Loofhuttenfeest. De feestelijkheden van deze dagen worden overigens voorafgegaan door een periode van inkeer en gebed. Dat brengt weer bij de woorden van Jeremia: bid! Voor de stad, voor de mensen in je omgeving, voor Israël, voor de kerkelijke activiteiten in het nieuwe seizoen, voor het uitbannen van corona, voor jezelf. Bid! En zet je in!

Want iemand heeft eens gewaarschuwd: bidden is gevaarlijk werk. Want stel je voor dat God jou wil gebruiken om uit te werken waar jij Hem om vraagt. Zou je daartoe bereid zijn? Het is gemakkelijk bidden om ons dagelijks brood, maar moeten we dan ook de asielzoekers op Lesbos niet een fatsoenlijk dagelijks bestaan bieden? Ook dat is de vrede voor de stad zoeken. Ora et labora: bid en werk. Als een twee-eenheid.

Een joodse anekdote onderstreept dit punt. Op Grote Verzoendag ziet een jood zijn concurrent in het bidvertrek. Verzoeningsgezind geworden door de gebeden gaat hij naar zijn concurrent toe. Hij steekt zijn hand uit en zegt hartelijk: Ik wens je alles, wat je mij wenst! Waarop de ander bitter antwoordt: Begin je nou alweer…

Bidden én het goede doen.

Mogen dat de tonen zijn van de muziek van dit nieuwe seizoen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s