Met een boekje in een hoekje

Soms vertellen mensen mij over vroeger. Bijvoorbeeld hoe ze de zondag doorbrachten.
Buiten spelen was er lang niet altijd bij. Lees liever een goed boek!

Zo kroop men ‘met een boekje in een hoekje’. Het klinkt op het eerste gehoor misschien een beetje muf. Terugkijkend kun je er ook gemengde gevoelens bij hebben. Was het soms niet wat streng ?

Toch werd je er –zeker achteraf gezien –niet dommer van ! Van een goed boek kun je veel leren. En wie heeft leren lezen, kan zijn leven lang uit bronnen drinken.

Dat heb ik afgelopen weken ook weerintensief gedaan. Enkele weken studieverlof: oasetijd!

Er is veel aan de hand met de kerk in onze dagen. Aan de ene kant laten mensen zich uitschrijven en worden gebouwengesloten. Aan de andere kant worden pioniersplekken begonnen en laten nieuwe gelovigen zich dopen. En tussen die twee instaan veel gemeenten met hun vragen en hun vreugden. Heel wat schrijvers proberen vanuit het licht van de Bijbel een duiding te geven van de kerk in onze tijd, een richting te wijzen.
Wat is de plaats van de kerk van vandaag in de grote missie (zending) van God in de wereld ? God heeft Zijn Zoon gezonden, Zijn Geest gezonden, Zijn discipelen geroepen en gezonden, Zijn gemeente idem dito… Wat zijn aandachtspunten voor ons vandaag de dag? Wat valkuilen? Blinde vlekken? Gelegenheden ? Ik denk nog na over geschikte kanalen om dit bronwater van mijn studie verder te laten vloeien in de gemeente.
In elk geval wil ik in de komende zondagse diensten telkens bepaalde aspecten terug laten komen.

De zomer is trouwens voor veel mensen oasetijd. Vakanties breken weer aan, koffers worden gepakt. Hoe vaak gaat er niet een stapeltje boeken mee ? Trouwens, ook als we thuis blijven: heerlijk lezen in de tuin of op het balkon. Vraag de bibliotheekmedewerker aan de balie of in de boekenbus om een boek dat je van de taal doet genieten en iets van het leven leert en je krijgt na een wat bevreemdende blik een gratis advies.

Overigens zijner ook mensen blij dat de boeken een poosje dicht mogen blijven. Jongeren, die examen hebben gedaan. Fijn als het met positief resultaat afgesloten kon worden. Kracht en doorzettingsvermogen gewenst als er (een deel) moet worden overgedaan.

Bovenal, jong of oud, schoolgaand, werkend, met vakantie of gepensioneerd:
Vergeet niet te drinken uit de grote Bron. De Oase van het Woord van God, levend en krachtig. Niks stoffigs of ouderwets aan: het verkwikt de ziel en verlicht de ogen –zingt de dichter van Psalm 19.

Net wat we nodig hebben.

Zeker in de zomer !