Markuspassion in Dorpskerk (14 april)

In de Dorpskerk te Beekbergen wordt op Witte Donderdag, 14 april a.s. door het Gelders Bach Collegium de hoogtepunten van de “Markuspassion” van Reinhard Keiser uitgevoerd.

De uitvoering betreft een bewerking van dirigent Wolfgang Lange. De uitvoering van deze passie is opgenomen in een speciale vesperdienst van de Dorpskerk in de stille tijd voor Pasen. Reinhard Keiser (1674-1739) componeerde talloze opera’s, maar slechts zes passies, allen vóór het jaar 1721. Van deze Markuspassion zijn vijf versies overgeleverd, deze derde versie komt uit de hand van Johan Sebastiaan Bach.
Bach was zelden met een werk van een tijdgenoot zo intensief bezig als met deze Markuspassion. Men weet nu zeker dat Bach dit werk minstens drie keer zelf heeft gedirigeerd, en voor deze drie gelegenheden (één keer in Weimar, twee keer in Leipzig) de vorige versie steeds weer heeft aangepast.

Het betreft een zogenaamde oratorische passie, het bijbel verhaal blijft namelijk geheel in takt.
De bewerking van Wolfgang Lange houdt in dat het bijbel verhaal op de correcte plek binnen de compositie deels gelezen wordt in het Nederlands in plaats van gezongen, en de koorwerken en aria’s als in het origineel in het Duits gezongen worden. Het Nederlandse libretto is overgenomen uit de teksten van Maria van der Seyde.

Het Gelders Bach Collegium wordt begeleid door een barokensemble op authentieke instrumenten.

Het Gelders Bach Collegium heeft met haar uitvoeringen een historie van bijna 15 jaar. Het Gelders Bach Collegium is een kamerkoor van 20 leden.

Datum:  14 April 2022
Aanvang 19.30 uur.
De toegang is gratis.
Er wordt na afloop een collecte gehouden ter bestrijding van de onkosten.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s