Confessionele kring Apeldoorn

Uitnodiging

voor de bijeenkomst van de Confessionele Kring Apeldoorn.

Thema

‘Van algemeen theïsme naar christendom’
Het vervolg op zijn eerdere voordracht: ‘God bestaat én God is met ons in Jezus Christus!’

Waar en hoe

Datum: D.V. Dinsdag 8 maart 2022
Plaats: Dorpskerk Vaassen Marktplein 7
Aanvangstijd: 19.45 uur. Vanaf 19.15 uur: ontvangst.
Er zijn geen bindende coronaregels meer in de Dorpskerk. Advies is om geen handen te
schudden en indien gewenst onderlinge afstand te houden.
Uw bericht van deelname vooraf wordt op prijs gesteld:
e-mail naar: cka@confessionelebeweging.nl
De toegang is vrij: belangstellenden zijn van harte welkom in onze bijeenkomsten.
Het is echter ook mogelijk de bijeenkomst te volgen via een livestream:
www.hervormdvaassen.nl, onder het kopje ‘Nieuws’

Spreker

Dr. ir. G.J.E. Rutten (Loosdrecht, 13 april 1973) is een Nederlandse wiskundige en filosoof aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij werd bekend met zijn studie naar argumenten voor het bestaan van God, Hij treedt regelmatig op in publieke debatten met atheïsten als Herman Philipse, Bas Haring en Maarten Boudry.
Rutten studeerde cum laude af in de wiskunde aan de TU Delft. Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam studeerde hij vervolgens tevens cum laude af in de filosofie, waar hij daarna in 2012 promoveerde in de systematische wijsbegeerte, onder andere op het kosmologisch argument voor het bestaan van God.
In zijn periode in Amsterdam werd hij christen: ‘Ik vond religie daarvóór nog onzin. Ik vond geloof zelfs niet relevant genoeg om atheïst te zijn.’ Eerste aanleiding was het lezen van enkele werken
van Augustinus, die naar eigen zeggen ‘een verpletterende indruk’ op hem maakten. Door
Augustinus’ geschriften kwam hij in aanraking met de Evangeliën. Door het lezen daarvan werd hij naar eigen zeggen geraakt door de morele autoriteit en superioriteit van Jezus van Nazareth.
Dit is de tweede voordracht van dr. Rutten voor onze Confessionele Kring Apeldoorn. De eerste
vond plaats op 9 december 2020, waarin het thema over het bestaan van een monotheïstische God duidelijk voor het voetlicht kwam. (Voor degenen die deze voordracht alsnog willen ‘meebeleven’ is de video-opname beschikbaar, op te vragen bij de secretaris.) De retorische kunst van dr. Rutten was indrukwekkend, maar één vraag kwam slechts terloops aan de orde: als er dus een God bestaat, waarom is dat dan ongetwijfeld de God van Adam, Abraham en de Vader van Jezus Christus? Dat nodigde uit tot een tweede voordracht, waarin het bestaan van onze drieenige God én het geloof in Hem de nadruk zal krijgen. Een persoonlijke geloofsboodschap.
Ruttens specialisaties betreffen godsdienstfilosofie, metafysica, kennisleer, esthetica en retorica. Hij verzet zich tegen het beeld dat het niet-bestaan van God een filosofisch uitgemaakte zaak is. Ook is hij kritisch op het zogeheten sciëntisme.
Rutten kwam internationaal in het nieuws omdat hij een oorspronkelijk argument voor het bestaan van God introduceerde: het ‘modaal-epistemische Godsargument’. Hij noemt het een ‘argument’ en geen ‘bewijs’, omdat volgens hem in de filosofie geen enkele redeneertrant waterdicht is.
Rutten woont in Amsterdam en heeft een dochter.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s