Uitgangscollecte, zondag 8 mei, Noodhulp Syrische vluchtelingen, ZOA 

Door de crisis in Syrië, die nu al tien jaar duurt, is de meerderheid van de bevolking op de vlucht geslagen. Steden en dorpen zijn verwoest. Wie kent niet de hartverscheurende beelden uit het voorheen prachtige Aleppo? 14,2 miljoen mensen in Syrië hebben niet genoeg te eten. ZOA helpt gezinnen aan goed voedsel door ze contant geld, waardebonnen of manden met eten te geven. Ze delen pakketten uit met basisbenodigdheden, zoals warme dekens, kleding en schoenen. Dit is hard nodig in een omgeving waarin alles kapot is en waar de winters koud zijn. Ook verstrekken ze materialen om huizen beter te verwarmen. Ze zorgen ervoor dat kwetsbare gezinnen onderdak hebben dat aan de minimale standaarden voldoet. Hygiëne is van groot belang om ziektes te voorkomen. Aan duizend gezinnen in de provincie Dara’a die op de vlucht zijn voor geweld delen ze daarom hygiëneartikelen uit, zoals wasmiddel, emmers, shampoo en tandpasta. 

Tegelijk richten ze zich op het herstel van levensonderhoud, onder meer door boerengezinnen te helpen de landbouwproductie weer goed op gang te brengen en hun producten aan anderen te verkopen. Zo helpt ZOA boeren en seizoenarbeiders bij de kweek en verkoop van rozen. Zo voorkomt dit project onder meer dat kinderen van school worden gehaald of uitgehuwelijkt worden in ruil voor een kleine bruidsschat. 

Veel kinderen in Syrië hebben een grote leerachterstand, omdat ze gedurende een lange tijd niet naar school konden. ZOA helpt kinderen aan veilige en vriendelijke leeromgevingen door klaslokalen op te knappen en schoolspullen beschikbaar te stellen. Ook zorgt ZOA voor deskundige psychosociale hulp voor kinderen en ouders om hun trauma’s te kunnen verwerken.