Verslag bezoek aan Roemenië

In april zijn een aantal vrijwilligers naar Roemenië gereisd om te controleren of de goederen die we als WHOE hebben verstuurd wel goed aan zijn gekomen. In deze nieuwsbrief lezen jullie het volledige verslag. 

Op vrijdag om 19:00 uur Roemeense tijd (één uur later dan in Nederland) komen we aan in Sighetu. In Sighetu logeren wij in pension Iris. Na ons te hebben geïnstalleerd, zijn we op bezoek gegaan bij Nelly Gallisz. Nelly is al ruim dertig jaar onze vaste Roemeense tolk en aanspreekpunt. 
School 1 

We gaan op bezoek bij een school. Het is een grote school waar in kleine groepen les wordt gegeven. Kinderen van vier jaar tot en met zesentwintig jaar gaan naar deze school. Ze komen uit de hele regio. Het betreft kinderen met een beperking vandaar ook de kleine klassen. We hadden wat spullen meegenomen voor deze school en die werden hartelijk in ontvangst genomen. 

Contactpersoon 

We zijn verder gereden naar de weduwe van Sultan Pesek. Sultan was de vroegere contactpersoon en leraar op Liceul Tehnologic Forestier (Technische School). Hij was een goede vriend van Arie.Sultan kennen we vanuit de tijd dat we spullen brachten naar zijn school, jaren geleden.  

School 2 

Na even te hebben bij gekletst zijn we doorgereden naar Școala 10 (basisschool). Dertig jaar geleden zijn we hier begonnen met het brengen van goederen vanuit Apeldoorn georganiseerd door Groot Schuylenburg (Ajuta) en de Christelijke MTS. 
Meerdere transporten volgden naar Sighetu en onze tolk Nelly was ook dan steeds het aanspreekpunt. De Stichting Ajuta uit Apeldoorn was hier veelal bij betrokken. 

Pasen 

Op 16 en 17 april viert men in Roemenië Orthodox Pasen Dit gebeurt met veel religieuze zaken in kerken en buiten in het centrum. Alles is gesloten en velen vieren dit feest wat om 00:00 ‘s nachts begint. Met brandende kaarsjes en mandjes met eten die door de priester gezegend worden. U zult begrijpen deze avond werd een latertje maar zeer indrukwekkend. 
Er is in de jaren veel veranderd, de wegen zijn beter geworden, maar ook het winkelaanbod is groter geworden. De Lidl en Kaufland zijn er gekomen. 
Căminul de bătrâni is door brand verwoest. Alle bewoners zijn elders ondergebracht. Ook hier heeft de W.H.O.E. in het verleden hulpgoederen gebracht. 

School vervolg 

Op dinsdag 18 april zijn we na het ontbijt naar Școala 10 gegaan. Dit was de eerste school die van uit Apeldoorn van nieuw meubilair is voorzien De school ziet er nu prima uit. Het gebouw is in goede staat gebracht, nieuwe deuren, gasverwarming. Fris geschilderde lokalen, goede leerling setjes. Het was mooi om te zien dat de goederen die wij hier hebben laten brengen ook daadwerkelijk goed worden gebruikt (uit Ede via W.H.O.E). 
Voor de lunch zijn wij uitgenodigd bij de directrice van de school. 
Het is hier nog steeds Pasen dus er is nog veel gesloten. Veel kunnen we momenteel niet doen dus besluiten we te gaan kijken waar rijschool de Weerd de vrachtwagen moet lossen. 
Bij Școala 9 is de poort en het plein groot genoeg om te lossen. Het tweede adres ligt op het industrieterrein. Dit is dicht bij de huisjes waar de goederen moeten komen. Ze zijn hier nog aan het bouwen dus wordt besloten het op te slaan in een grote loods. De loods was moeilijk te bereiken, gelukkig was er een buurtbewoner die bereid was ons de weg te wijzen om bij de loods te komen. 
Rond 18.00 uur hebben we in een bistro in het centrum van Sighetu gegeten. 

Dankbaar 

We hebben een geweldige reis met elkaar gehad en zijn dankbaar dat we dit nog een keer met ons vieren hebben mogen doen. Het was goed om te zien dat de goederen die via de W.H.O.E. worden verstuurd ook echt op de juiste plek terecht komen. Het was goed om de mensen daar ook weer even in levenden lijve te hebben ontmoet. We zijn blij dat we na ruim 4.235 km weer veilig thuis zijn! 
 
Namens, 
Dirk, Herman, Arie, Stef 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s