Kwetsbaar maar niet verlaten

 Somalië 
De Amerikaanse hulpverlener/zendeling Nik Ripken schrijft over zijn ontmoedigende ervaringen in dit land begin jaren ’90. Een land waar in die tijd, oorlog, honger, dood, onrecht voor vrouwen en kinderen de dienst uitmaakten. Nik en zijn vrouw Ruth vroegen zich af waar God zichtbaar aan het werk was in dit gevaarlijke land. 

Belaagd als aardewerk 
( 2Kor.4:7) Op verlof in Amerika bespreken ze hun ervaringen met studenten: ‘We vertelden hen over wat we meemaakten, de onderlinge agressie, de corruptie, grenzeloos egoïsme enz. Ook onze angsten en beperkingen benoemden we. Paste het evangelie te worden gezonden als schapen tussen de wolven nog wel in deze tijd? Schapen winnen het immers nooit in zo’n situatie… We voerden eerlijke gesprekken met de studenten missiologie  zodat zij niet onwetend zouden blijven m.b.t. hun toekomstige zending.’ 

Ranglijst vervolging 
Ze ontdekken met elkaar dat het evangelie in meer landen onder druk staat. Open Doors beschikte zelfs over een lijst van 45 landen met ernstige vervolging. Ruth en Nik besluiten dat onderzoek in deze landen hen aan antwoorden kan helpen. Daartoe wordt een onderzoeksmethode ontwikkeld. 

Op onderzoek
Nik reist half jaren ’90 naar Rusland, Oekraïne, Oost-Europa en China. Hij ontdekte  dat overal verhalen te horen waren, waaruit blijkt dat God aan het werk is en mensen standhouden in geloof, ondanks gevaren en dreiging.  

God blijft wie hij is 
‘Waarom verzamelen jullie die verhalen niet in een boek?’ wil hij weten. Een voorganger in Oekraïne neemt hem bij de arm en zegt: ‘Zoon, wanneer ben jij gestopt met bijbellezen? Al onze verhalen staan er in. God zelf heeft ze geschreven. Wat moeten wij toevoegen?’ 

Nieuwe vragen 
Al gaande krijgt Nik antwoorden op vragen die in hem opwellen. Is de opstandingskracht waarover in het NT. te lezen is ook anno nu beschikbaar? Dat stelt hij aan de orde bij interviews met Chinese gelovigen. Hij merkt dat hun gemeenschappen sterk zijn, hun geloof ongebroken door de kracht van de heilige Geest. 

Bemoedigend boek 
Om getuigen niet in gevaar te brengen werd Niks’ boek pas in 2013 gepubliceerd. Het maakt helder dat God wereldwijd krachtig aan het werk is in landen waar gelovigen kwetsbaar zijn door vervolging, maar getraind door leven met Gods beloften. Dan wordt Gods kracht in zwakheid zichtbaar. Bemoedigend om te lezen. Vervolgde geloofsgenoten hebben ontdekt ‘Er is niemand als Jezus, zoek Hem! Niets is sterker dan zijn opstandingskracht. Daarin ben je bevoorrecht als gelovige. Dat klinkt gek? 

Het is…‘Het dwaze van God’  door Nik Ripken. 

Uitgegeven door Gideon te Hoornaar. 

Namens O.D.-werkgroep, Janny Hekman 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s