Beleidsplan CvK 2021-2025

Beleidsplannen en andere officiële documenten kunnen zich over het algemeen niet verheugen in de belangstelling van een groot publiek. Er staan ook weinig plaatjes in en de teksten die worden gebruikt bevatten vaak ingewikkeld taalgebruik. 

Toch heeft de Grote Kerkenraad in zijn vergadering van 27 mei jl. het beleidsplan voor het college van kerkrentmeesters over de jaren 2021-2025 vastgesteld. En dat niet alleen omdat de Kerkorde dat van ons als gemeente eist, maar óók omdat we, in afwachting van Gods grote toekomst met onze wereld, gevraagd worden om zelf vooruit te kijken. 

Nu is dat vooruitkijken best lastig, maar – terugkijkend en nu om ons heen kijkend – kunnen we wel een aantal dingen constateren:  

– in de afgelopen jaren was er steeds een (licht) dalend ledenaantal; 

– de leeftijd van de (grote hoeveelheid en trouwe) vrijwilligers wordt steeds hoger en 

– duidelijk is dat de vrijwilligers die stoppen steeds moeizamer kunnen worden opgevolgd door jongere vrijwilligers die zich met evenveel toewijding kunnen en willen binden. 

Dat alles maakt dat steeds vaker gezocht moet worden naar andere manieren om activiteiten gedaan te krijgen. In sommige gevallen kan dit betekenen dat – waar werk tot voor kort door vrijwilligers werd gedaan – de nieuwe manier van werken leidt tot hogere kosten, bijvoorbeeld wanneer werk uitbesteed moet worden. 

U zult begrijpen dat hogere kosten (maar ook minder inkomsten door de exploitatie van Het Hoogepad) de financiële positie van de gemeente onder druk zetten. 

Om die reden is het college van kerkrentmeesters samen met de kerkenraad aan het zoeken naar mogelijkheden om de financiële positie de komende jaren financieel gezond te houden. Daarbij worden allerlei mogelijkheden, ook vergaande, tegen het licht gehouden. 

De afgelopen anderhalf jaar (corona) hebben immers geleerd dat veranderingen snel kunnen gaan. Daar moeten we niet voor wegkijken, maar juist zoeken naar nieuwe mogelijkheden waar ook de toekomstige generatie mee verder kan. 

Is het dan allemaal kommer en kwel? Zeker niet! Met vertrouwen in onze God mogen we de toekomst tegemoet zien. En ondertussen mogen we blijven werken zolang het dag is, daarbij dankbaar voortbouwend op het werk dat door velen in de gemeente in het verleden is gedaan en nog steeds wordt gedaan! 

Als u meer wilt lezen: het beleidsplan is te vinden op de website van de gemeente (hgbb.nl), onder ‘Wie zijn we’ > ANBI. 

Bart van der Pot 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s