OPEN DOORS – Vervolgd maar niet vergeten –

Jullie hebben ons nog nooit gezien en weten niet eens hoe wij heten maar jullie houden van ons. 

( Nord-Koreaanse gelovige in een bericht aan een veldwerker) 

Als ambassadeur voor geheime gelovigen zoek ik elke maand naar een verhaal dat een persoonlijke omstandigheid in beeld brengt om aandacht te geven aan de situatie van hen die geen stem hebben.  Daarbij houd ik me nauwkeurig aan wat de organisatie zelf naar buiten brengt. 

Dit keer aandacht voor de  

Ranglijst christenvervolging 2021 om zicht te geven op de context van die verhalen. De lijst laat dit jaar twee trends zien. Vervolging wordt gewelddadiger en intensiever. Er is een forse toename van geweld in Oost- West- en Zuidelijk Afrika. 

Nigeria komt in de top 10. Dat is nieuw.  

Hoeveel christenen treft vervolging? 

Meer dan 340 miljoen christenen hebben hier wereldwijd mee te maken. Voor precieze cijfers verwijs ik naar het recente magazine. 

Wat valt op? Noord-Korea staat sinds 2002 op nr. 1. China is sinds 2011 terug in de top 20. Dat is geen goed nieuws voor de christenen in dat land. Vrijheden worden ernstig ingeperkt; er is overheidscensuur op alle niveaus in de samenleving. Alles en iedereen wordt door de overheid in de gaten gehouden. 

Vervolging van vrouwen 

In de top 10 is het aantal vrouwen dat psychisch geweld meldt, toegenomen. Het aantal gedwongen ontvoeringen,  bekeringen en huwelijken van vrouwen en meisjes groeide. 

Dit jaar uniek 

Uit onderzoek blijkt de negatieve impact van de Covid-19 pandemie op de vervolgde kerk. Latijns Amerika, Colombia en Mexico zijn stijgers op de lijst. Nog nooit werd in die regio zoveel vervolging gezien. De lock down deed banen verdwijnen waardoor inkomens wegvielen. De georganiseerde misdaad sprong in dat gat en sleurde veel burgers daarin met zich mee. 

Hoopvolle trend? 

Ja! Buiten Europa groeit de kerk vooral onder mensen met een niet-christelijke achtergrond. Dat is bijzonder.  

De Here God gaat door met het bouwen van zijn gemeente. Die trend is opmerkelijk hoopvol. Tegen de verdrukking in groeit de kerk. 

Stefan da Silva voelt zich hierdoor, als onderzoeker naar wereldwijde vervolging,  tot tranen toe ontroerd. 

Meeleven? 

Lees voor meer info het gratis te bestellen magazine van Open Doors. Te bestellen via postbus 47, 3850 AA Ermelo of info@opendoors.nl Het is ook mogelijk tweemaandelijks digitale gebedspunten te ontvangen voor ondersteunend gebed. Je kunt je opgeven bij de werkgroep  via  

jshekman@xs4all.nl Dan krijg je die via mij doorgestuurd. 

Geven? 

Giften voor ondersteunend werk als noodhulp en traumazorg op de gevaarlijkste plaatsen kunnen overgemaakt op IBAN  

NL08 INGB 0000 007733 o.v.v. 

7021 0131 7833 

Tot zover namens de organisatie Open Doors,  Janny Hekman 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s