40DAGENTIJD 2021- thema: ‘IK BEN ER VOOR JOU!’

De 40dagentijd 2021 loopt dit jaar van zondag 21 februari t/m zaterdag 3 april; zondag 4 april is het Pasen!  

Het thema is geïnspireerd op de zeven werken van barmhartigheid: 

  • de zieken bezoeken 
  • de dorstigen drinken geven 
  • de vreemdeling onderdak bieden 
  • de naakten kleden 
  • de hongerigen eten geven  
  • de doden begraven  
  • Ik ben er voor jou 

Als ultieme daad van barmhartigheid gaf Jezus zijn leven en stond op uit de dood. Daarmee liet Hij ons zien: ‘Ik ben er voor jou!’ Wij mogen er ook zijn voor anderen. Er zijn zoveel mensen die wachten op een warm woord, een goede daad, een beetje barmhartigheid. De hoop die dat geeft, geven we door, door barmhartig te zijn en goed te doen. 

Hieronder geven wij een korte toelichting op de projecten van Kerk in Actie in deze 40dagentijd en wij bevelen de collectes voor de projecten van harte bij u aan. Helpt u mee om deze collectes tot een succes te maken? Hartelijk dank! 

1e project → zondag 21 februari: de zieken bezoeken in Moldavië  

Jezus roept ons op om de zieken te bezoeken. In Nederland is de zorg voor zieken goed geregeld en heeft de kerk vooral een pastorale taak. Maar hoe is dat in landen waar nauwelijks of slechte gezondheidszorg is? In Moldavië verbinden kerken jongeren en ouderen met elkaar. De jongeren bezoeken de zieke ouderen die op hun beurt de jongeren tot steun zijn. Het onderlinge contact is voor beiden van grote waarde. 

2e project → zondag 28 februari: ddorstigen laven in Nederland 

Het aantal kerkgangers in Nederland neemt af, maar een groeiende groep mensen is op zoek naar zingeving. Ze hebben het misschien goed voor elkaar, maar tegelijkertijd is er het gevoel iets te missen. Op deze ‘dorst’ naar zin speelt de Protestantse Kerk in door mensen een plek te bieden waar ze zingeving en saamhorigheid kunnen vinden. Pioniersplekken in heel Nederland zijn zo een bron van levend water voor iedereen die op zoek is naar zin. 

3e project → zondag 7 maart: de vreemdelingen onderdak bieden in Libanon 

Miljoenen Syriërs sloegen op de vlucht voor het aanhoudende geweld en werden gastvrij opgevangen in buurland Libanon. In dit kleine land is inmiddels een op de vier inwoners vluchteling. Dit zet de samenleving onder druk. Huur- en voedselprijzen zijn gestegen en de werkloosheid is verdubbeld. Kerk in Actie helpt zowel vluchtelingen als de arme bevolking van Libanon. 

4e project → zondag 14 maart: de naakten kleden in Nederland 

Armoede in Nederland is een groeiend probleem. In regio’s als Groningen en Limburg is de nood hoog. Kerken doen wat ze kunnen om bij te springen en starten initiatieven als kledingbanken en kledinginzamelingsacties. Ze laten kwetsbare gezinnen letterlijk niet in de kou staan en zorgen ervoor dat kinderen niet in te kleine kleding naar school hoeven. De kerken zelf zijn vaak klein en hebben niet veel financiële middelen. Kerk in Actie ondersteunt hen, zodat zij mensen in armoede kunnen blijven helpen. 

5e project → zondag 21 maart: de hongerigen voeden in Indonesië 

Het is zo ongelijk verdeeld in de wereld. Op sommige plekken is obesitas een gevaar voor de volksgezondheid, op andere plekken lijden mensen honger. Dat komt onder andere voor op Java, waar boeren en boerinnen soms niet of nauwelijks kunnen rondkomen van de schamele opbrengsten van hun land. Kerk in Actie helpt hen. Door anders te werken hebben ze genoeg te eten hebben en zelfs nog geld over om in te investeren in betere materialen of duurzame landbouw. 

6e project → zondag 28 maart: de doden begraven in Nederland 

Pasen is het feest van de opstanding, het nieuwe leven. God roept mensen weg uit een bestaan dat zonder hem een doodlopende weg is. We mogen opnieuw beginnen. Vanzelf is dat niet gegaan, dat is wat het verhaal van Goede Vrijdag en de begrafenis van Jezus ons vertelt. Maar door die duisternis heen is het weer licht geworden. Van dat licht willen we delen -ook met jongeren- en hen laten zien waar het echte leven te vinden is. 

7e project → zondag 4 april (Pasen): Ik ben er voor jou in Zuid-Afrika 

Jezus deed ons de werken van barmhartigheid voor. Met Pasen vieren we zijn ultieme daad van barmhartigheid: Hij gaf zijn leven en stond op uit de dood. Hij zegt: Ik ben er voor jou. Hetzelfde zegt de organisatie die in Zuid-Afrika kansarme kinderen helpt. Het inspireert ons om er ook voor anderen te zijn, persoonlijk of als gemeente. Samen zijn we de kerk in actie: in Zuid-Afrika, in Nederland, overal! 

Ter afsluiting (uit het 40dagentijdmagazine) 

Wanneer wij moeten gaan 
langs de grenzen van het leven
waar ziekte ons klein maakt, 
onzeker en afhankelijk, 
laat ons leven dan niet verlopen in de angst. 

Als leven pijnlijk wordt, 
het broze lichaam vervalt: 
laat er een omarming blijven 
die ons draagt. 

Laten er mensen zijn 
die ons vasthouden: 
doe zelf uw naam eer aan
en laat U vinden 
als wij U zoeken.  

Sytze de Vries (Liedboek p.1372) 

Voor meer informatie over de 40dagentijd kunt u ook terecht op www.kerkinactie.nl 

Met vriendelijke groeten, 

Werkgroep ZWO 

Ans, Zwanette, Femmy, Gerda en Anthoinette 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s