Hoe verder in deze corona-tijd?

Naar aanleiding van de verruiming van de maatregelen door de overheid heeft onze Kerkenraad besloten om een werkgroep in te stellen die de komende periode gaat onderzoeken hoe we de onze activiteiten vorm kunnen geven in de 1,5-meter-maatschappij.

Kerkdiensten en Hoogepad in juni

De kerkdiensten zullen in ieder geval in juni nog in de huidige vorm plaatsvinden. Ook zal onze gemeente voorlopig nog geen niet-noodzakelijke activiteiten organiseren of activiteiten van derden in Het Hoogepad ondersteunen.
Aan de ene kant lijkt er ruimte te zijn om de komende periode weer terug te keren naar een meer reguliere kerkdienst. De overheid heeft immers aangegeven dat als het virus onder controle blijft per 1 juli het maximum aantal bezoekers hopelijk kan worden uitgebreid naar 100 personen voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten. PKN meldt dat in overleg met de overheid is besloten om in de maand juni alvast samen te komen met 30 mensen om zo te oefenen voor het kerk-zijn in een anderhalve meter setting.
Aan de andere kant moeten we beseffen dat PKN hierbij uitdrukkelijk heeft aangegeven dat het niet de bedoeling is dat er meerdere vieringen achter elkaar worden georganiseerd of tegelijkertijd groepen van 30 mensen in verschillende zalen worden geplaatst, omdat dan de hygiënemaatregelen niet in acht genomen kunnen worden. De Kleine Kerkenraad moet bij het nemen van maatregelen er dus rekening mee houden dat we samen met de Gereformeerde Gemeente dienst doen in onze kerk, waarbij de kerk tussentijds niet gelucht of schoongemaakt kan worden.

Onderzoek door werkgroep naar verruimingsmogelijkheden

We starten het onderzoek omdat de samenleving immers weer opstart. Als kerkenraad moeten en willen we daarin mee gaan. Maar we willen niet voorop lopen. We beseffen daarbij dat de verruiming mogelijk (deels) terug gedraaid kan worden. De 1,5-meter-samenleving zal geruime tijd gaan duren en onder zeer strenge regels gehouden worden.
Bij het onderzoek zal de werkgroep gebruik maken van een protocol van PKN, waarin richtlijnen gegeven worden voor routes in en naar het kerkgebouw, hygiëne, placering, uitnodigingsbeleid, zingen etc.
De werkgroep zal bestaan uit vertegenwoordiging van diverse leden van de kerkenraad, kosters, organisten, vrijwilligers Hoogepad en andere belangstellende gemeenteleden. De werkgroep richt zich op het uitwerken van richtlijnen en het uitproberen van de richtlijnen in kerkdiensten en Het Hoogepad.
Als je mee wilt doen in de werkgroep, kan je je melden bij Milo.Laseur@hgbb.nl.

Frans Hietbrink, scriba.