Bemoediging

Ze zeiden tegen hem: ‘Houd moed, sta op, Hij roept u!’ (Markus 10: 49)

Jezus gaat door Jericho. Jericho, de eerste stad die de Israëlieten veroverden toen ze in het beloofde land kwamen.Je weet wel: God had Zelf de muren laten vallen.
Een vervloeking werd uitgesproken over ieder die die muren ooit weer zou opbouwen.
Maar was dat na eeuwen niet wat achterhaald? In de tijd van koning Achab werd Jericho herbouwd. De bouwer heeft het geweten.Gods vervloeking verjaart niet.Je kan er beter niet mee spotten.

Jericho, een stad met een luchtje dus.Maar Jezus gaat er niet omheen.Juist dáár loopt Zijn weg, Zijn liefde. Dat is bemoedigend. Ook voor steden of huizen vandaag de dag met ‘een luchtje’. Ze zijn er in elk land, in elke stad of dorp, in elke straat. Mensen voor wie anderen hun neus ophalen. Of: voor wie jij je neus ophaalt.Beschaafd natuurlijk, een beetje onopvallend, maar toch. Je gaat er – als het even kan – omheen. Jezus niet. Hij wil er juist zijn.

Een blinde roept: ‘Jezus, Zoon van David, heb medelijden met mij!’ Ja, voor ontferming kun je bij Jezus terecht. Hoewel, de omstanders denken daar anders over.
Of hij zijn mond niet wil houden. Al dat geschreeuw…
De blinde Bartimeüs? Hij gaat dubbel zo hard roepen!

Jezus blijft stilstaan. Prachtig beeld! Had Jezus niet meer te doen? Vast wel, Hij was onderweg naar Jeruzalem. Zijn lijdenstijd was aangebroken. Hij zou Zijn leven gaan geven als losprijs voor velen. Maar juist daarom blijft Hij staan. Nog steeds! Bij ieder die bidt om Zijn ontferming. ‘Roep die blinde bij Mij!’, zegt Jezus.

Nu komen er ook andere omstanders in beeld. Of zijn het toch dezelfde als net? In elk geval is de toon nu een stuk beter. Ze gaan naar Bartimeüs: ‘Houd moed, sta op, Hij roept u!’ Wat mooi als je met zulk soort woorden anderen op Jezus mag wijzen. Bij een bezoekje namens de kerk. Je buren, of een vriend of vriendin die door moeilijke tijden gaat. Houd moed! Niet bij de pakken neerzitten, maar opstaan! Jezus staat stil. Ook bij jou! Hij roept! Hoor je Hem niet?

Heer, open onze ogen om U te zien stilstaan!
Open onze oren om Uw roep naar ons en anderen te horen!
Open onze harten om elkaar ermee te bemoedigen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s